Start van hoofdcontent

LANDSMEER

nl

Wethouder Elfferich (Landsmeer) legt per direct taken neer en gaat door als raadslid

16 mei 2022, 13.06 uur · Aangepast 16 mei 2022, 16.23 uur · Door Redactie Zaanstreek-Waterland

Wethouder Mandy Elfferich van de gemeente Landsmeer heeft aangekondigd per direct haar taken neer te leggen. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen was ze zowel raadslid als wethouder, nu gaat ze alleen als raadslid verder.

Marcel Molle

Tegen NH Nieuws geeft Elfferich aan graag als raadslid haar bijdrage te willen leveren nu de formatie zo lang duurt. Ze moet nu soms besluiten nemen als wethouder die ze helemaal niet wil nemen. Ondertussen kan - omdat de formatie nog niet is afgerond - bestaand beleid niet worden aangepast.

In haar brief haalde ze als voorbeeld de bomen aan bij het Raadhuisplein. Die zouden gekapt moeten worden zonder dat er sprake zou zijn van herplanting. Daar was Elfferich het niet mee eens. Inmiddels is duidelijk dat de bomen niet gekapt gaan worden. "Het belang dat de inwoners van gemeente Landsmeer hechten aan deze bomen, blijkt groot", zegt de gemeente vandaag in een persbericht.

Gedrag raadsleden

Elfferich was ook niet tevreden met het gedrag van de raadsleden van Positief Landsmeer. Ze zegt tegen NH Nieuws dat ze allang niet meer verbaasd is over de soms ruwe manier waarop zij het debat ingaan. In de raadsvergadering van 21 april gebeurde dat ook en op dat moment kon zij als wethouder niet reageren. 

In haar brief schrijft ze: "Het moedwillig beschadigen van mede-raadsleden en bijvoorbeeld ook het openlijk in twijfel trekken van mijn integriteit zonder enige aanleiding of grondslag daarvoor, heeft niks te maken met democratie of politiek. In een dergelijke context kan en wil ik niet als wethouder functioneren."

Burgemeester Léon de Lange zal haar taken voorlopig overnemen. De gemeenteraad gaat over de benoeming van een nieuwe wethouder.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]