Start van hoofdcontent

Landsmeer

nl

Crisis in de raad van Landsmeer: 'Ontslag, vergeet het maar'

22 januari 2023, 10.55 uur · Aangepast 22 januari 2023, 15.53 uur · Door Gerie Smit

Er is opnieuw een politieke crisis uitgebroken in de gemeenteraad van Landsmeer. Het dorp is al jaren op zoek naar een gemeente om mee te fuseren en verslond de afgelopen jaren meerdere burgemeesters. En donderdagavond stapte wethouder Marion Breij van Lokaal Landsmeer op na een motie van wantrouwen. Het moddergooien is begonnen.

v.l.n.r. Marion Breij, André La Fontaine, Maartje Greunsven - gemeente Landsmeer

Arthur van Dijk, de Commissaris van de Koning, was zelf aanwezig donderdagavond tijdens de raadsvergadering. De vergadering draaide om een geheim onderzoeksrapport van 23 december. Dat rapport ging over Marion Breij. 

De wethouder van Lokaal Landsmeer kwam volgens het Parool de afgelopen maanden meerdere malen in opspraak. Zo bemoeide ze zich met een advies voor woningbouw in een gebied waar ze zelf grond bezit en werd de eventuele terugkoop van het oude raadhuis van het dorp een hoofdpijndossier.

Na het bespreken van het rapport werd een motie van wantrouwen ingediend door fractievoorzitter Eric Knibbe van het CDA, één van de coalitiepartijen. Fractievoorzitter Maartje Greunsven van GroenLinks, ook een coalitiepartij, stemde ook voor.

"Het voelde of ik elke dag op een mijnenveld moest lopen. Ik werd structureel genegeerd, geïntimideerd, buitengesloten, zwartgemaakt en geïsoleerd"

Ex-wethouder Marion Breij - Lokaal Landsmeer

De motie werd aangenomen. Breij zegt zelf in een verklaring die ze gelijk die nacht deelde, te zijn opgestapt vanwege de onveilige werksfeer.

Hoe nu verder?

"We gaan ons beraden op vervolgstappen", zei André La Fontaine, fractievoorzitter Positief Landsmeer vrijdagmorgen aan de telefoon. Een dag later stuurt de fractievoorzitter samen met Axel Damme fractievoorzitter Lokaal Landsmeer een brief naar de fractievoorzitter en wethouder van GroenLinks:

"Vandaag, 23 maart 2023, hebben wij schriftelijk van de fractievoorzitter mevrouw  M.Greunsven vernomen dat GroenLinks uit de coalitie is gestapt. Wij gaan er vanuit dat de wethouder van GroenLinks zelf haar ontslag per direct zal aanbieden nu GroenLinks geen deel meer uitmaakt van de coalitie."

Het antwoord van Maartje Greunsven is kort en krachtig: "Het is vandaag zaterdag 21 januari 2023 en een antwoord op je/jullie verzoek: vergeet het maar."

Minderheidscoalitie

Lokaal Landsmeer, Positief Landsmeer, Dorps Belang en Ine van Brenk (GroenLinks) laten nu in een brief weten aan de raad dat Lokaal Landsmeer als grootste partij het initiatief neemt om door te gaan en dan als minderheidscoalitie met het huidige coalitieprogramma. 

"Wij betreuren het uiteraard ten zeerste dat het gelopen is, zoals het gelopen is en zullen voor de inwoners trachten zoveel mogelijk recht te doen voor wat betreft de verkiezingsuitslag..." Daarbij schrijven ze ook dat de wethouders Jacobien van Boeijen en Erik Heinrich vanaf nu tot nader orde geen enkel B&W-besluit, noch andere besluiten mag nemen uit naam van Lokaal Landsmeer, Positief Landsmeer, ondersteund door Dorps Belang en Ine van Brenk.

De kaarten zijn geschud. Er is nog niet gereageerd op de brief. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]