Ga naar Content

Sporthal was energieneutraal gebouwd, maar heeft nooit energie teruggeleverd

De zonnepanelen op het dak van de in 2020 geopende sporthal van Waarland moesten energie opwekken en alles wat niet werd gebruikt zou worden teruggeleverd. Dat zorgde niet alleen voor extra inkomsten, maar ook extra subsidie. Maar netbeheerder Liander gaf aan dat terugleveren niet kon: het net is vol. En dus loopt de sporthal veel inkomsten mis.

Foto:

"De nieuwe sporthal moest energieneutraal en gasloos worden gebouwd", vertelt voorzitter Theo Wever. "Hier stonden, bij de plannen in 2017, zowel wij als de gemeente Schagen achter. Op het dak zouden 600 zonnepanelen worden gelegd. Maar toen we tegen het eind van het bouwproces waren, bleek dat we helemaal niet mochten terugleveren van Liander."

De oorzaak was simpel: het stroomnet is vol. De sporthal kreeg een grootverbruikaansluiting vanwege het dorpshuis dat tegen de sporthal aan ligt. Kleinverbruik kon niet; daarvoor werd te veel energie verbruikt. Met grootverbruik mochten ze niet terugleveren. "Toen we dat hoorden, hebben we de helft minder zonnepanelen laten leggen. Gas kon niet meer. En we wilden niet de volle mep investeren in iets waarvan de verwachting onduidelijk en onzeker was."

Gepromoot

Het was een flinke teleurstelling. Wever: "Toen we de plannen maakten, zat de markt heel anders in elkaar. Zonnepanelen en waterpompen zijn hartstikke duur, maar het zou ook veel opleveren. Het werd zwaar gepromoot. Niet alleen de terugbetaling, maar over een periode van dertien jaar zouden we ook elk jaar een subsidie van minstens 10.000 euro krijgen."

Hij vervolgt: "Op een goed moment zijn we begonnen met bouwen. Daarna zijn de contracten aangepast. Toen konden we niet meer terug. Als we het van tevoren hadden geweten, hadden we gewoon gasketels laten plaatsen." Nu staat de sporthal er bijna drie jaar, maar heeft het bestuur nog geen cent aan inkomsten ontvangen van de geplaatste zonnepanelen.

De ironie wil dat zelfs de aannemer die de sporthal bouwde, gedupeerd was. Hij had zijn werkplaats ook energieneutraal gebouwd, en ook hij mocht geen energie terugleveren.

"We hebben nog geprobeerd te kijken of we de extra energie konden opslaan, dat was te duur"

Theo Wever, voorzitter sporthal

Daarbij had het bestuur ook nog eens de pech dat de sporthal werd geopend in het eerste coronajaar. "Het was de afgelopen jaren wel een strijd om de sporthal open te kunnen houden", zegt Wever. "Het bestuur is druk bezig geweest om het financieel rond te houden. We hebben ook nog geprobeerd te kijken of we de extra energie konden opslaan, of dat we misschien toch konden terugleveren, maar dat lukte niet. Een batterijopslag kostte bijvoorbeeld ook nog eens anderhalf tot twee ton. Daar hadden wij het geld niet voor."

Maar het lijkt nu toch de betere kant op te gaan. Er komen veel meer mensen naar de sporthal dan vooraf rekening mee was gehouden. "We hebben daar erg veel geluk mee. Zo zijn er elf teams van de zaalvoetbalvereniging, terwijl we op vier hadden gerekend. Ook de gymvereniging heeft veel meer leden, net als de handbal en volleybal. En ook verenigingen van buitenaf komen naar ons toe. Daar zijn we heel erg blij mee en het is ook belangrijk."

Investeringen

Hierdoor kan de sporthal blijven bestaan. Wever zegt dat ze nu ongeveer quitte spelen. Maar geld voor andere dingen is er nu niet. "We zouden graag willen investeren om de sporthal mooier, beter en leuker te maken. Er zijn een aantal zaken die we in het begin hadden willen realiseren, maar die we al snel hebben laten varen omdat we het niet kunnen betalen. Denk aan een sportschool die we graag in de sporthal zouden willen hebben."

De voorspelling is dat vanaf eind 2023 er weer kan worden teruggeleverd. Of dat gehaald gaat worden, is echter nog maar de vraag. "Ze staan het pas toe als het net het weer aankan. Hoe dan ook is ons doel toch wel bereikt: we zijn blij met de hal en dat hij veel wordt gebruikt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]