Ga naar Content

Stroomnetwerk Liander is vol: geen ruimte voor nieuwe grootverbruikers in deel provincie

Het elektriciteitsnetwerk van Liander is vol in een groot deel van de provincie. Dat meldt de netbeheerder in een persbericht. Dat betekent dat er de komende vier jaar geen nieuwe grootverbruikers, zoals bedrijven en supermarkten, meer bij kunnen in het gebied. In Amsterdam zou het zelfs zes jaar kunnen duren voordat het netwerk voldoende is uitgebreid.

Foto: Provincie Noord-Holland

Het gebied beslaat Alkmaar en elf andere gemeenten in het noorden van de provincie, van Hollands Kroon tot Castricum en van Bergen tot Medemblik. Ook bij elektriciteitsstations in Amsterdam West en Noord is de maximale capaciteit bereikt. Afgelopen juni meldde de netbeheerder al dat het maximum was bereikt in het Westelijk Havengebied en een ander deel van Noord.

Bovendien verwacht Liander dat er op korte termijn meer gebieden bij komen waar het elektriciteitsnetwerk vol is. Volgens de netbeheerder ontstaat er schaarste door de groeiende economie en de digitalisering van de samenleving.

Liander noemt de volgende gemeenten die in het getroffen gebied liggen:

Foto: Liander

Vier jaar

Niet alleen nieuwe grootverbruikers kunnen geen elektriciteit afnemen; dat geldt ook voor bestaande bedrijven die willen uitbreiden. De netbeheerder verwacht dat het netwerk in 2025 weer voldoende is uitgebreid voor nieuwe aanvragen.

Liander probeert nieuwbouwwijken tot die tijd zoveel mogelijk te ontzien en heeft rekening gehouden met de bouwplannen voor de komende vier jaar. De nieuwbouwwijken in de huidige bouwplannen kunnen nog van elektriciteit worden voorzien. Mogelijk levert het volle netwerk ook problemen op bij de bouw van supermarkten en scholen in nieuwbouwwijken.

Afspraken met bedrijven

Liander hoopt in het gebied afspraken te maken met bedrijven over hun stroomverbruik. Zo kunnen bedrijven op bepaalde momenten minder stroom afnemen zodat er ruimte ontstaat voor andere bedrijven in de buurt. Bedrijven die daaraan willen meewerken, krijgen geld van de netbeheerder.

Knelpunten aanpakken

De provincie laat in een reactie weten samen met de netbeheerder te werken aan een oplossing om te voorkomen dat bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken supermarkten en scholen niet meer aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet. Zo worden er versneld extra elektriciteitsleidingen aangelegd tussen Beverwijk en Oterleek.

Niet alleen de vraag aan energie, ook een tekort aan technisch personeel speelt het elektriciteitsnetwerk parten. De provincie zegt dat ze met het opzetten van een mbo-campus beter op dat personeelstekort wil inspelen.

Ook doet de provincie een oproep aan het Rijk om te helpen bij het versterken van de energiesystemen in de regio. De provincie vindt dat er naast versterking van het elektriciteitsnet, ook moet worden geïnvesteerd in waterstof- en warmtenetten, die het elektriciteitsnetwerk kunnen ontlasten.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]