Ga naar Content

Provincie veegt toezicht van tafel: Medemblik heeft financiën op orde

De provincie ziet ervan af om de gemeente Medemblik onder financieel toezicht te stellen. Dat laat gedeputeerde Ilse Zaal in een brief aan de gemeente weten. Omdat Medemblik het miljoenentekort heeft opgelost, is verder ingrijpen volgens de provincie niet meer nodig. 

Foto: NH Nieuws

Vorig jaar liet de provincie nog een bom in Wognum afgaan, toen gedeputeerde Ilse Zaal dreigde met een stevige ingreep. Als Medemblik nog over haar eigen portemonnee wilde beschikken, moest de gemeente bijna zes miljoen euro gaan bezuinigen. Zo niet, dan kwam Medemblik onder financieel toezicht te staan en moest het voor iedere beslissing toestemming aan de provincie vragen. 

Maar inmiddels lijkt de rust teruggekeerd bij de gemeente. Zo vond Medemblik een oplossing voor het miljoenentekort: de onroerendezaakbelasting (OZB) ging met 30 procent omhoog. Ook werd er flink bezuinigd én was er een financiële meevaller vanuit het Rijk.

Toch ging dit alles niet zonder slag of stoot. Zo was er onder meer geen geld meer om zwembad De Zeehoek open te houden of een nieuw dorpshuis in Abbekerk te bouwen. Er kwam veel kritiek omdat het gemeentehuis wel voor zo'n acht miljoen euro wordt verspijkerd.

"Vorig jaar hebben we als gemeente Medemblik heel ingrijpende maatregelen moeten nemen. Dat we de komende jaren tot meer financiële middelen beschikken, betekent niet dat we weer volop kunnen uitgeven", vertelde wethouder Harry Nederpelt eerder over de begroting. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]