Ga naar Content

Het was een hete zomer: boeren blokkeren politiebureau en domineren het nieuws

In de Beemster staat een oude wijze koe genaamd Sijtje in de wei die voetbaluitslagen en verkiezingen voorspelt. Die gave heeft ze niet van een vreemde, haar eigenaar Harry Heeman voorspelde al dat het een hete zomer zou worden. Hij kreeg gelijk, want de temperatuur ging door het dak en de gemoederen bij de boeren bereikte een kookpunt. De agrariërs verbrandden hooibalen, zorgden voor verkeersinfarcten en blokkeerden een politiebureau. Mischa Korzec deed het afgelopen jaar verslag van meerdere boerenprotesten in Noord-Holland.

Boer Harry is klaar voor een hete zomer vol acties - Foto: NH Nieuws / Mischa Korzec

Tegen de avond gaat de telefoon. "Je moet nu naar Alkmaar!", roept de eindredacteur. Boze boeren zouden met trekkers over de A9 hebben gereden en door de politie zijn opgepakt. Uit de hele provincie zouden boeren naar het politiebureau komen om hun vrijlating te eisen. De woorden van Harry Heeman spoken gelijk door mijn hoofd: "Het wordt een hete zomer!" Ik spring in de auto en rij in het donker zo snel mogelijk naar Alkmaar. Voordat ik bij het politiebureau kom zie ik de zwaailichten al tegen de gebouwen reflecteren. Niet blauw van de politie, maar oranje van de vele trekkers en trucks.

Tekst gaat door onder de video.

opgepakte actievoerders opgehaald - NH Nieuws

Jolige sfeer

Voor de poort van het politiebureau staan boeren, trekkers en een enkele truck. Ze roepen om de vrijlating van Kees en Cas die eerder die dag door de politie zijn opgepakt voor het rijden met trekkers over de A9. Wat me gelijk opvalt, is de jolige sfeer; veel boeren hebben een biertje in de hand en de stemming lijkt feestelijk. Ondertussen staan ze wel voor de ingang van de politiegarage. Om het gebouw heen is veel politie op de been, agenten staan voor en achter de poort van de garage, maar ze grijpen niet in. 

Hoe later het wordt, hoe meer boeren uit heel Noord-Holland naar het politiebureau komen. Als een boer in zijn trekker aankomt en pal voor de poort gaat staan, spreekt de politie hem aan, maar daar blijft het blij. Uiteindelijk komen Kees en Cas vrij, boos maar ook een beetje lacherig. Het feestje gaat nog even door op de stoep van de politie en dan gaat iedereen weer naar huis.

Lees ook

Wilde acties

Al snel volgden er meer acties. Een deel daarvan zijn geplande demonstraties, zoals de bezetting van Albert Heijn of het verbranden van hooibalen. Daarnaast zijn er ook wilde acties, zoals het bezetten van kruispunten en het ophangen van vlaggen. 

Nadat bemiddelaar Johan Remkes na de zomer zijn nieuwe stikstofplannen presenteert, lijken de acties voorbij. Alleen de omgekeerde vlaggen langs de weg en de lantaarnpalen herinneren aan de hete zomer. Een paar weken geleden was ik weer bij Harry om te vragen hoe het met hem ging. Hij zei dat het nu afwachten is, maar dat het volgend jaar best wel weer eens warm zou kunnen worden.

Podcast

Luister hier naar de volledige podcast die Patricia Nagelkerke opnam met Mischa Korzec. Daarin wordt over de boeren gesproken, maar ook over de Oekraïners die opgehaald werden door bewoners van Broek in Waterland. De Broekers gaven de vluchtelingen onderdak in hun tuinhuisjes waar ze nu nog wonen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]