Ga naar Content

Valentijn haalt 44 vluchtelingen op en geeft ze onderdak in tuinhuisjes

Valentijn Bras uit Broek in Waterland is met organisatie Ukraine Run onderweg naar Krakau, in Polen. Daar gaan zij vluchtelingen ophalen die onder andere onderdak krijgen in Valentijn zijn eigen tuinhuisje en die van vrienden. In totaal hebben ze nu 44 plekken beschikbaar, vertelde hij gisteravond in Spitstijd op NH Radio.

Tuinhuisjes voor Oekraïense vluchtelingen - Foto: NH Nieuws

Valentijn geeft aan dat hij zich de eerste dagen van de oorlog vooral angstig en verbijsterd voelde. "Ik zat vastgeplakt aan Twitter en ging steeds slechter slapen", vertelt hij. "Maar dat verandert niks, je maakt alleen jezelf en je omgeving gek. Dus ik heb op een gegeven moment besloten dat handelen beter is dan kijken. Wij hebben zelf een tuinhuisje in de tuin en toen dacht ik, 'er komen zoveel mensen nu de grens over, hier kunnen we mensen een veilige plek bieden'."

Vijftien tuinhuisjes

Vervolgens heeft hij aan vrienden met tuinhuisjes gevraagd of zij ook vluchtelingen op wilden vangen. "De teller staat nu op 44 plekken en die mensen gaan we nu ophalen. We rijden met acht busjes die kant op", aldus Valentijn. Hij heeft zich aangesloten bij Ukraine Run, een organisatie die al vier keer heen en weer is gereden deze week. De organisatie is opgezet door Patrick van Buuren en Diederik Schneemann. Valentijn is daar bij aangehaakt en weet dat het een heftige reis van 1.300 kilometer gaat worden.  

De vluchtelingen worden opgevangen in zo'n vijftien tuinhuisjes in Broek in Waterland en Zuiderwoude. "Het is echt te gek dat het zo snel los komt. We krijgen heel veel hulp en het leeft echt enorm. Dat is prachtig om te zien."

Privacy

Valentijn benadrukt dat de vluchtelingen terechtkomen op plekken waar ook voldoende privacy is. "Die mensen hebben heftige dingen meegemaakt, of gaan die nog meemaken."

Daar moet voorzichtig mee omgegaan worden, en volgens Valentijn zijn tuinhuisjes daarvoor een mooie oplossing. "Je bent wel dichtbij, maar je hebt het niet de hele dag om je heen. Dat is voor beide partijen beter, denk ik."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]