Ga naar Content

Vuurwerk is duurder, maar er wordt veel besteld: verkoper blij na twee jaar geen handel

Vuurwerkverkoper Cees Dekker is blij dat hij weer mag verkopen. Twee jaar lang gooide een vuurwerkverbod in coronatijd roet in het eten, maar dit jaar ziet het er goed uit. "Er wordt veel besteld. Via de website, maar ook telefonisch komt er veel binnen. Dat gaat gewoon door." 

Vuurwerkverkoper Cees Dekker is blij hij weer mag verkopen - NH Nieuws

Het is wel weer even wennen, erkent Dekker gelijk. "Aan wat we allemaal moeten doen om het voor elkaar te krijgen dat het soepel verloopt die laatste drie dagen." Er is ook het een en ander veranderd ten opzichte van de laatste keer, eind 2019.

Gedeeltelijk vuurwerkverbod

Door een gedeeltelijk vuurwerkverbod mag er bijvoorbeeld geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer worden verkocht. "Inkopen is ingewikkeld, ook omdat er twee jaar tussenzit. Normaal baseer je de inkopen op de bestellingen van het jaar ervoor. Maar als je zorgt dat je genoeg hebt, moet het goed komen."

De afgelopen twee jaar waren lastig. Geen verkoop, maar de vaste kosten gingen gewoon door. Met name vorig jaar, toen op het allerlaatste moment een vuurwerkverbod werd ingesteld. Dat deed pijn. "Dat was echt te laat. Zeker als je spullen weg moet gooien, dat is vervelend", vertelt de inwoner van Nieuwe Niedorp.

Vuurwerk duurder

Net als bij veel andere producten, ontkomt ook vuurwerk niet aan een prijsstijging. "Het is met hele dure containers deze kant opgekomen. En dat zie je terug in de inkoopprijs, maar ook in de verkoopprijs", vertelt de vuurwerkverkoper. 

Hoeveel duurder? "Kleinere cakes (vuurwerk met meerdere schoten) zullen een tientje duurder zijn, de grotere dertig. Maar als mensen elke week of maand wat in een potje hebben gedaan, hebben ze bijna drie jaar kunnen sparen", vertelt Dekker lachend.

En aan de voorverkoop te zien, nemen vuurwerkliefhebbers de prijsstijging voor lief. Zo meldde RTL Nieuws dat het aantal bestellingen 30 tot 40 procent hoger lag dan in 2019.

Lees ook

Maar hoe goed het ook gaat met bestellingen. Er is ook een flinke groep die liever vandaag dan morgen nog een volledig vuurwerkverbod wil. Uit onderzoek van het NH Nieuws-panel bleek dat bijna tweederde van de deelnemers voor zo'n verbod is.

Illegaal vuurwerk aanpakken: 'het zijn bommen' 

Dekker is het daar niet mee eens. Volgens hem is het grote probleem niet het vuurwerk wat hij verkoopt, maar illegaal vuurwerk. "Mensen klagen over de knallen die je nu al hoort. Maar wij mogen geen knallen meer verkopen. Dat illegale vuurwerk is veel te zwaar, het zijn gewoon bommen", legt Dekker uit.

'Steeds meer illegaal vuurwerk'

De hoeveelheid illegaal vuurwerk lijkt toe te nemen. Het gaat dan om zwaar- en niet-consumenten vuurwerk waar geen vergunning voor is. In 2017 werd er landelijk 40.000 kilo in beslag genomen. Vorig jaar was dit opgelopen tot 205.000 kilo. Dit jaar stond de teller begin december op 85.000 kilo.

Kort daarna is er net over de grens met Duitsland een megavangst van 350.000 kilo gedaan. Dit wordt waarschijnlijk ook meegeteld bij de in beslag genomen kilo's omdat er een Nederlandse link was in de zaak en de partij vermoedelijke ook voor de Nederlandse markt was.

De hoeveelheid in beslag genomen illegaal vuurwerk wordt regionaal niet bijgehouden. "Maar het is overal toegenomen, ook in Noord-Holland. Dat kunnen we met zekerheid stellen", zegt een woordvoerder van de landelijke politie.

"En niet alleen de hoeveelheid illegaal vuurwerk neemt toe, maar ook de zwaarte van het illegale vuurwerk. De hoeveelheden explosieve stof in het vuurwerk is in sommige gevallen wel 20 tot 30 keer meer geworden. Het wordt ook steeds vaker gebruikt bij plofkraken en aanslagen op woningen of auto's. Je spreekt dan eigenlijk ook niet meer van illegaal vuurwerk, dat zijn gewoon explosieven geworden."

Volgens de vuurwerkverkoper zit de echte oplossing dan ook om het illegale vuurwerk aan te pakken. "Ik kan niets aan illegaal vuurwerk doen. Wij verkopen het niet. Daar moet de overheid iets aan doen. Maar de oplossing is om het niet in Nederland aan te laten komen. Maar aan de andere kant is dat ook gelijk een probleem. Want het is moeilijk om dat tegen te houden."

Vuurwerk kan nu al worden gekocht, maar alleen op 29, 30 en 31 december worden opgehaald. Afschieten mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Behalve in de gemeenten Amsterdam, Bloemendaal, Haarlem en Heemstede. Die gemeenten hebben een algeheel vuurwerkverbod ingesteld. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]