Ga naar Content

Meeste West-Friese gemeenten nemen geen extra maatregelen tegen vuurwerkoverlast

Wel of geen vuurwerk afsteken in West-Friesland? Het is een jaarlijks terugkerend debat. Toch luidt het advies om géén lokaal vuurwerkverbod in te stellen. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws langs alle zeven West-Friese gemeenten. "Bij een lokaal vuurwerkverbod is het risico aanwezig dat er een waterbedeffect ontstaat naar de omliggende gemeenten."

Foto ter illustratie - Foto: Flickr: Kees Torn

Alleen de gemeente Enkhuizen stelt een vuurwerkvrije zone in. Net als voorgaande jaren is dit bij de Hertenkamp. De andere gemeenten zien daar geen heil in. Zo onderzocht Hoorn in 2017 nog of een vuurwerkvrije zone een absolute meerwaarde zou zijn. "Maar daaruit bleek dat een groot deel geen rekening zou houden met vuurwerkvrije zones", aldus een woordvoerder. "Ook is het moeilijk te handhaven."

Verbod bij noodopvangen?

Een ander vraagstuk is of er rekening wordt gehouden met de Oekraïense vluchtelingen die tijdelijk in West-Friesland worden ondergebracht. Begin dit jaar sloegen veel Oekraïners op de vlucht voor de oorlog die in hun land was uitgebroken. Ze krimpen ineen bij het horen van knallen, zo bleek in Opmeer. Burgemeester Gerard van den Hengel riep dan ook op om te stoppen met het afsteken van vuurwerk. Vooral bij sportcentrum De Weyver in Hoogwoud, waar twintig Oekraïners worden gehuisvest.

Wordt het sportcentrum een vuurwerkvrije zone? "Als de situatie daarom vraagt, stelt de gemeente een vuurwerkverbod in. Op dit moment is dat niet aan de orde. De gemeente stelt extra controles in rondom De Weyver. Door deze controles is het nu rustig op het terrein."

Ook Enkhuizen kent een opvanglocatie, gelegen in de bebouwde kom. Op de ijsbaan worden momenteel zo'n 200 Oekraïners opgevangen. Toch geldt hier ook geen vuurwerkverbod, net als bij de crisisnoodopvang aan de Sluisweg. "We informeren wel de vluchtelingen in de woonunits op de ijsbaan. De veiligheidsregio informeert de asielzoekers in de crisisnoodopvang", aldus de gemeente.

Je mag alleen vuurwerk afsteken op 31 december van 18.00 tot 02.00 uur 's nachts. En sinds twee jaar zijn vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen verboden. 

Vroeg begonnen

Hoewel er alleen op 31 december vuurwerk afgestoken mag worden, zijn er op verschillende plekken in West-Friesland zo nu en dan al knallen te horen. In Enkhuizen leidt dat al tot overlast: daar kreeg de gemeente al meerdere meldingen binnen, met name bij het Koperwiekplein en rondom de middelbare school RSG.

Ook bij de buurgemeenten Stede Broec en Drechterland bleef het niet stil. In het Nassaupark, en bij het fietstunneltje aan de Spoorsingel en het Padland klinken regelmatig oorverdovende klappen van vuurwerk. "We merken dat de overlast eerder in het jaar begint ten opzichte van de jaren voor corona", aldus een woordvoerder. "Aan deze locaties besteden de handhavers extra aandacht. Zo hebben ze de komende weken meer avondrondes, waar ze ook deze locaties zullen aandoen."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]