Ga naar Content
Haarlem

7700 handtekeningen tegen betaald parkeren: "Hoop dat dit de gemeente aan het denken zet"

30 november 2022, 20.00 uur · Aangepast 1 december 2022, 16.12 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH Nieuws

De petitie tegen de invoering van betaald parkeren in 11 wijken in Haarlem is door ruim 7700 mensen ondertekend en werd vanmiddag door initiatiefnemer Marnix Langeveld overhandigd aan wethouder Berkhout en wethouder Van Leeuwen. De ontmoeting en overhandiging op het stadhuis was van korte duur, maar toch heeft Langeveld hoop dat het iets uithaalt. "Ik heb niet de illusie dat er nooit betaald parkeren zal worden ingevoerd, maar ik hoop dat dit de gemeente aan het denken zet."

Marnix Langeveld wil dat de wethouders opnieuw bekijken wat de echte parkeerproblemen zijn in de 11 wijken. - NH Nieuws

De twee wethouders gingen naderhand niet uitgebreid in gesprek met Langeveld. Wel gaven ze aan de petitie mee te nemen, samen met alle zienswijzen die Haarlemmers tot vandaag konden indienen. "Dit tellen we erbij op, zodat de gemeenteraad straks een gedegen besluit kan nemen", aldus wethouder Berkhout. Eerder lieten de twee al aan NH Nieuws weten dat ze vastberaden zijn om gereguleerd parkeren, of ook wel betaald parkeren, in te voeren. 

Langeveld had zelf niet direct verwacht dat de petitie door zoveel Haarlemmers ondertekend zou worden. "Ik heb 'm opgezet vanuit de gedachte: 'Ik ben boos dus ik start een petitie.' Ik heb er best wat werk aan gehad, maar misschien hadden we nog wel veel meer handtekeningen kunnen hebben als ik er echt nog meer werk van had gemaakt op sociale media." Hij heeft het gevoel dat het plan voor de invoering van betaald parkeren in 11 wijken, Haarlemmers door de strot geduwd wordt. "Eerst zeggen ze, we doen het niet en dan later doen ze het toch. Dit ademt stiekem!"

Betaald parkeren in 11 nieuwe wijken

De gemeente Haarlem wil vanaf 2024 in nog eens elf wijken betaald parkeren invoeren. Dat gebeurt omdat in deze wijken (Amsterdamsewijk, Delftwijk, Duinwijk, Haarlemmerhoutkwartier, Houtvaartkwartier, Indischewijk, Slachthuiswijk, Ter Kleefkwartier, Transvaalwijk, Vogelenwijk en Vondelkwartier) volgens berekeningen van de gemeente 85 procent van de parkeerplekken bezet zijn. 

De prijzen voor vergunningen lopen uiteen van 75 euro tot 112 euro per jaar voor de eerste auto, en van 280 euro tot 420 euro voor een tweede auto. 

Langeveld is ook verontwaardigd dat ondanks het draagvlakonderzoek waaruit blijkt dat veel Haarlemmers tegen de invoering van betaald parkeren zijn, de wethouders alsnog het plan willen gaan doorvoeren. "Waarom moeten wij Haarlemmers meebetalen aan een 'probleem', wat wij niet als probleem ervaren?"

Oppositie

Bij de overhandiging van de petitie vanmiddag, waren een aantal partijen van de oppositie aanwezig, zoals Frans Smit, fractievoorzitter van Op Haarlem en Louise van Zetten, fractievoorzitter van Hart voor Haarlem. Beide zijn tegen de invoering van betaald parkeren in 11 wijken. "Ze jagen mensen de auto uit. Maar de overheid is niet in staat om goed openbaar vervoer te regelen", vertelt Van Zetten. "Daarbij kost het gezinnen en ouderen hartstikke veel geld. Het geeft een gevoel van overheidsdwang."

Marnix Langeveld hoopt dat het pak papier met 7700 handtekeningen, de wethouders op enige wijze zal beïnvloeden. "Ga kijken naar wat het daadwerkelijke probleem is en kijk met de bewoners naar wat een geschikte oplossing daarvoor is", aldus Langeveld. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]