Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Meer dan 40 kilometer wandelen voor eigen onderkomen Dierenambulance: "Het is noodzakelijk"

22 november 2022, 12.03 uur · Aangepast 22 november 2022, 17.14 uur · Door Ramon Besseling

Er moet nu eindelijk eens een eigen plek komen voor de Dierenambulance in Hoorn, zo vinden de vrijwilligers. Nu gebeurt het wel eens dat vrijwilligers dieren thuis opvangen, omdat het niet anders kan. Om zoveel mogelijk geld in te zamelen lopen medewerkers op 2 december meer dan 40 kilometer in West-Friesland. Sponsors zijn meer dan welkom en Stichting Dierenlot verdubbelt het bedrag. 

Foto: Dierenambulance Hoorn / Aangeleverd

Met de sponsortocht wil de Dierenambulance een statement afgeven. Namelijk dat een eigen locatie echt noodzakelijk is. "Al jaren wordt bij de zeven West-Friese gemeenten gevraagd om een eigen pand. Maar daar is veel geld voor nodig", zegt coördinator Debbie Warmenhoven van de Dierenambulance in Hoorn.

"Het is voor ons nummer één op onze wensenlijst. We zijn er al jaren hard voor aan het sparen, maar de hoge brandstofprijzen zorgen er onder meer voor dat we minder geld overhouden. Hiermee wordt de toekomst van een nieuwe locatie onzekerder", licht ze toe. "Dat is jammer. Zeker als je weet dat wij een groot gebied bestrijken en een van de weinige dierenambulances in Nederland zijn die niet over een eigen locatie beschikken."

Dieren bij vrijwilligers thuis opgevangen

Het ontbreken van een eigen locatie voor de Dierenambulance betekende in de afgelopen maanden onder meer dat de vrijwilligers zelf een aantal dieren moesten opvangen bij hen thuis. Bij Ellis Klinkenberg, één van de vrijwilligers, liepen er zelfs tien konijnen in de achtertuin.

"Het zal een flinke uitdaging voor ze worden"

debbie warmenhoven, coördinator Dierenambulance hoorn

Debbie: "We ontvangen geen subsidie van de gemeenten. Deze sponsorloop is ook een aanleiding om mensen binnen de West-Friese gemeenten wakker te schudden. Wanneer ze in kunnen zien dat een locatie voor de Dierenambulance van groot belang is, dan snijdt het mes aan twee kanten."

Meelopen met vrijwilligers

De vrijwilligers van de Dierenambulance starten op vrijdag 2 december om 8.00 uur in Hoorn. Langs verschillende wegen lopen ze naar Enkhuizen. Vanaf daar gaat de wandeltocht na een ronde om de stad terug naar Hoorn. De verwachting is dat de vrijwilligers rond 17.00 uur aan zullen komen bij het asiel aan de Schellinkhouterdijk. In totaal lopen de vrijwilligers meer dan 40 kilometer.

"We hebben twee vrijwilligers die getraind zijn, en dus de hele route lopen", legt Debbie uit. "Zij kwamen met het idee van deze wandeltocht. Andere vrijwilligers hebben toegezegd om in ieder geval een deel van de route mee te lopen. Maar ook mensen die individueel mee willen lopen kunnen zich aansluiten, en een eigen actie opzetten."

Door middel van een QR-code kunnen de lopers gesponsord worden. Vanwege de actie van stichting Dierenlot, de Arkel Christmas Challenge, wordt het bedrag dat tot het einde van dit jaar wordt ingezameld verdubbeld. "Het wordt een flinke uitdaging voor ze. Elke euro zal ons helpen. En in dit geval betekent het dat iedere euro niet één, maar twee euro waard is."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]