Ga naar Content

Nog steeds geen baasje voor gedumpt konijnengezin: dierenopvang overvol

Sinds februari moeten vrijwilligers van Dierenambulance Hoorn gevonden (huis)dieren zelf opvangen. Zo ook een gedumpt konijnengezin, dat nog steeds geen baasje heeft gevonden. Intussen heeft vrijwilliger Fred Perrier een oproep geplaatst, omdat het plaatsgebrek in West-Friesland toeneemt. "Je moet een lange adem hebben."

Foto: Foto: dierenambulance in Hoorn

Een collega van Perrier, die al zes andere konijnen onder haar hoede heeft, verzorgt het gedumpte gezin nog steeds. Ook bleek moederkonijn zwanger te zijn van zes babykonijntjes. "Helaas hebben die het niet gered. Erg verdrietig, vooral na wat er gebeurd is", aldus Fred Perrier, betrokken bij Dierenambulance Hoorn.

Sinds februari is er geen opvang meer voor konijnen, cavia's, volièrevogels en post-en sierduiven in West-Friesland. Dit omdat wildopvang de Bonte Piet in Midwoud de toestroom niet meer aan kan. "De gemeenten moeten zorgen voor een opvang, dat zijn ze ook wettelijk verplicht. Helaas is dat hier nog niet zo ver."

Terecht bij vrijwilligers

Veel gevonden dieren worden dan ook opgevangen bij vrijwilligers. Zoals 25 post- en sierduiven die al maanden bij iemand thuis worden verzorgd. "Elke dag komen er duiven bij. Enkelen zijn al opgehaald door een duivenmelker, maar het zijn er nog steeds veel." 

"De situatie is nijpend, onze opvang stroomt over"

Fred perrier, dierenambulance hoorn

En wat als ze niet worden opgehaald? "Wegens plaatsgebrek kunnen we niet wachten tot daar een oplossing voor is. Dan brengen we ze weer terug in de natuur van West-Friesland. Eerst worden ze aangesterkt, omdat ze vaak vermagerd zijn. Sommigen vliegen dan toch terug naar een duivenmelker."

Ook is het opvangen, voeren en verzorgen een hele operatie. Perrier: "De situatie is nijpend, onze opvang stroomt over. Ook moeten we alles uit eigen zak betalen. Gelukkig krijgen we voer, strooi en hokken van onze donateurs. Dat helpt enorm."

Positief gesprek

Onlangs had Perrier nog een gesprek met wethouder René Assendelft (Dierenwelzijn in Hoorn) over het probleem. "Die zijn positief en zien het probleem ook in. Nu de rest nog van de gemeenten. Hopelijk wordt het gewaardeerd wat we doen."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]