Ga naar Content

Dierenambulance Hoorn dringend op zoek naar vrijwilligers: "Kunnen het nu niet waarmaken"

De stichting Dierenambulance Hoorn kampt met een dringend tekort aan vrijwilligers en is daarom hevig op zoek naar mensen die zich bij hen aan willen sluiten. "We kunnen ons schema nu niet rond krijgen. En dat is een kwalijke zaak", zegt coördinator Debbie Warmenhoven.

Foto: Dierenambulance Hoorn / Aangeleverd

Dierenambulance Hoorn is een stichting en draait volledig op vrijwilligers. In totaal werken er nu ongeveer 30 mensen belangeloos voor de stichting, die zich dag en nacht in de regio inzet om zieke of gewonde dieren te helpen.

"Onze organisatie valt of staat met vrijwilligers, zonder hen zijn wij niets", vertelt coördinator vrijwilligers Debbie Warmenhoven tegen WEEFF/NH Nieuws. "Dierenvrienden vanuit de West-Friese gemeenten weten ons steeds vaker te vinden en bellen met de meest uiteenlopende vragen naar onze mensen op de centrale. Maar ook achter de schermen houdt het werk nooit op door het bijhouden van de administratie, het maken van een planning en de contacten te onderhouden met mensen buiten onze organisatie."

Schema niet rond

Mede door langdurige ziekte van een aantal collega's kampt de Dierenambulance met een tekort aan vrijwilligers. "Het wordt nu echt vervelend", ziet Warmenhoven. "Normaal gesproken hebben we 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar iemand beschikbaar voor de dierenambulance en alles daarom heen, maar dat kunnen we nu niet meer waarmaken. Dat vinden we echt een kwalijke zaak."

Daarom is de Dierenambulance dringend op zoek naar extra handen. Bijvoorbeeld voor op de dierenambulance zelf, maar ook voor administratief werk kunnen vrijwilligers zich aanmelden. "Dit kan voor een dag of paar uur in de week zijn, of voor mensen die meer tijd vrij hebben."

De tekst gaat hieronder verder.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Het liefst zou Warmenhoven zien dat er aanmeldingen komen van mensen uit de omgeving van Hoorn. De Dierenambulance beschikt niet over een eigen, vaste locatie en kan daarom geen vrijwilligers ophalen die op een verre afstand buiten de gemeente Hoorn wonen. "Dan zouden we te laat bij de gewonde dieren aankomen. We hebben veel aanmeldingen gekregen, maar allemaal wonen zij buiten onze maximale aanrijtijd van een half uur. Administratief werk zouden mensen wel vanuit huis of een andere locatie kunnen doen."

Het vrijwilligersbestand bij de Dierenambulance Hoorn is heel divers, zegt de coördinator vrijwilligers tegen WEEFF/NH Nieuws. "We zijn geen vriendengroep die samen besloten hebben om iets te doen, maar een groep die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Er zijn mensen bij die dit naast een fulltime doen, maar ook parttimers, mensen die zonder werk zitten en mensen die arbeidsongeschikt zijn verklaard maar wel dit werk kunnen doen. Al met al is het een gemêleerd gezelschap. Dat is heel leuk, maar maakt het soms dus ook lastig."

Interne bijscholing

Vrijwilligers die zich bij de Dierenambulance aan willen sluiten hoeven niet te beschikken over specifieke kwaliteiten of diploma's omtrent dierenverzorging. De Dierenambulance maakt gebruik van een handboek, waarin staat welke handelingen er verwacht en gedaan moeten worden in bepaalde situaties.

En ook organiseren zij interne bijscholingen voor de vrijwilligers om ze bepaalde zaken aan te leren. Dit gebeurt samen met wildopvang De Bonte Piet in Midwoud, dierenartsen uit de regio en de dierenpolitie.

"Wij zijn natuurlijk geen dierenarts, maar op het moment dat we bij een gewond dier komen moet er wel eerste hulp verleend worden. Vandaar dat we die bijscholing aanbieden. Maar onze voornaamste taak is om zo snel mogelijk op de bestemming te komen", licht Debbie toe.

Om deze reden is het voor vrijwilligers die zich geroepen voelen om dit werk te doen en aan willen melden noodzakelijk om een rijbewijs te hebben. Daarnaast moeten vrijwilligers die zich willen aanmelden goed met mens en dier om kunnen gaan. "En iemand moet fysiek ook goed in orde zijn, vanwege het soms zware werk wat we moeten doen als er bijvoorbeeld een kat uit een boom gehaald moet worden", sluit Warmenhoven af.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]