Ga naar Content

Eerste Alkmaarse herdenking Kristallnacht: Scholieren eren verzetsheldin Truus

In Alkmaar zijn de Kristallnacht en de daaropvolgende kindertransporten van Truus Wijsmuller voor het eerst herdacht. Dat gebeurde door scholieren die bloemen legden bij het standbeeld van de verzetsheldin in het centrum van Alkmaar. De leerlingen kenden het verhaal van Truus nog niet. "Ze heeft dus heel veel kinderen gered uit de oorlog", vertelt een van hen nu. "Maar het had ook heel anders kunnen uit pakken", analyseert een ander.

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Na de nacht vol gruwelijkheden van 9 op 10 november 1938 was duidelijk dat joden niet langer veilig waren in bezet Europa. Voor de in Alkmaar geboren Truus Wijsmuller waren de vreselijke gebeurtenissen met joden en de vernieling van hun synagoges, winkels en andere bezittingen reden om tot actie over te gaan.

Tekst gaat verder.

Wereldwijd wordt de Kristallnacht vandaag door de joodse gemeenschap herdacht. In Alkmaar organiseerde de stichting Truus Wijsmuller voor het eerst zo'n herdenking. De stichting wilde voorafgaand aan vandaag liever niet teveel aandacht in de media, om 'reuring voor de deur van de synanoge' te voorkomen.

"Nu moet ik wat doen", vertelt Feyko Alkema van de stichting haar verhaal aan de leerlingen, die ademloos luisteren. "Ze stapte naar Adolf Eichmann in Wenen en onderhandelde dat ze 10.000 joodse kinderen kon meenemen naar Engeland."

Deze kindertransporten redden het leven van duizenden kinderen. "Ik vind het wel knap met al die kinderen, in treinen en boten. Dat ze dat allemaal regelde." Volgens de leerlingen van groep 8 van OBS De Kennemerpoort is wat Truus gedaan heeft heel bijzonder.

Bekijk hier wat de kinderen nog meer te zeggen hebben over Truus:

Scholieren herdenken Kristallnacht en Truus - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Deze herdenking van de Kristallnacht en de daden van Truus was een primeur, maar zeker voor herhaling vatbaar, aldus de voorzitter van de synagoge.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]