Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Alkmaarse oorlogsheld Truus lijkt nog onbekend, museum moet dat gaan veranderen

14 mei 2022, 12.00 uur · Aangepast 14 mei 2022, 12.46 uur · Door Anne Klijnstra

Na een standbeeld en een tulp heeft oorlogsheld Truus Wijsmuller nu ook een eigen museum. Aan het Waagplein kan je alles te weten komen over de daden van deze Alkmaarse: ze redde vlak voor de oorlog duizenden Joodse kinderen uit nazi-handen.

Truus Wijsmuller-Meijer werd in 1896 geboren aan de Mient in de Alkmaarse binnenstad. Op haar 17e verhuisde ze naar Amsterdam waar ze later - na de Kristallnacht - de Kindertransporten opzette. Op deze manier vluchtten tienduizend kinderen uit door nazi's bezet Europa.

Toen in Alkmaar haar achtergrond werd ontdekt, is er werk gemaakt om Truus te eren. Twee jaar geleden werd een levensgroot standbeeld onthuld door toen nog burgemeester Piet Bruinooge. Samen met de huidige burgemeester opende hij het Truus Wijsmuller Museum.

Een museum dat geen overbodige luxe blijkt; niet alle Alkmaarders kennen haar verhaal. Dat is te zien in de onderstaande video.

Tekst gaat onder video verder

Truus Wijsmuller Museum - NH Nieuws

Truus en Bath

Het pop-upmuseum over Truus Wijsmuller is tot en met juni gratis te bezoeken in de middagen van donderdag tot en met zondag. In dezelfde ruimte is ook aandacht voor de stedenband tussen Alkmaar en het Engelse Bath. Die stad verzorgde overlevingspakketten voor Alkmaarders aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]