Ga naar Content

Doek valt voor Fred Kroket: allerlaatste dag voor populaire snackbar in Westzaan

Nog één keer een patatje oorlog, een berenhap of een kroketje. Met tranen in zijn ogen gooit Fred Voskuil, beter bekend als Fred Kroket, zijn snacks in de hete frituur. Na ruim twee jaar knokken voor een vaste plek is het voorbij en gooit hij de handdoek in de ring. De gemeente Zaanstad wil een onderneming op Fred's plek Europees aanbesteden. Dat betekent dat Fred moet concurreren met kapitaalkrachtige bedrijven en die strijd kan en wil hij niet aangaan. "Dan moet ik al eerst zo'n 10.000 euro investeren zonder dat ik weet of ik kan blijven."

Vechtend tegen de tranen slaat Fred Kroket zich door zijn allerlaatste werkdag. - NH Nieuws

De allerlaatste dag van Fred als eigenaar van een snackbar wordt drukbezocht. Heel veel mensen komen er speciaal naartoe om afscheid te nemen. "We rijden er altijd voor om", zegt een vrouw die met haar man en zoon aan de patat en kroket zit. Hoe het straks moet als Fred er niet meer is, weten ze niet. "Misschien naar Wormerveer", oppert de vrouw die het heel erg jammer vindt. "Het is zo lullig dat hij weg moet door allerlei figuren die het hebben opgekocht. Of wat dan ook." Haar zoon die binnenkort in de buurt gaat werken had al zijn hoop gevestigd op een lekkere snack van Fred tijdens zijn middagpauze. "Dat gaat dus niet meer door."

'Definitieve Sluiting'

Op de ramen en de toegangsdeur hangt een toelichting van Fred onder de titel 'Definitieve Sluiting'. Daar staat in dat de gemeente niet wil kiezen "voor een lokale ondernemer die zich de afgelopen 2 jaar heeft ingezet om er iets van te maken, maar degene met het meeste geld krijgt de gelegenheid". Cees, een goede vriend van Fred, helpt met het inpakken van allerlei warme snacks voor de bestellingen buiten de deur. "Ik vind het zo erg voor Fred dat hij op deze manier moet eindigen. Het is zo'n goeie vent."

Fred weet nog niet wat hij hierna gaat doen, maar denkt niet dat hij ergens met een snackbar terugkomt. "Eerst maar dit afronden. Morgen alles afbreken. Maandag moet het hele terrein leeg zijn. En dan zal de klap komen. Zuur. Het is niet anders."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]