Ga naar Content

Vol stroomnet zorgt voor onzekerheid bij Fred Kroket: 'spanning en stress in het lijf'

Fred Kroket zit tot mei 2022 goed op zijn tijdelijke plek naast de gevangenis in Westzaan, maar als hij daarna mag verhuizen naar een permanente plek, is de grote vraag of hij zijn frituur wel kan aansluiten. Het grote tekort op het elektriciteitsnet zorgt voor slapeloze nachten bij ondernemers, bedrijven en scholen.

Fred Voskuil vraagt zich af df er straks stroom voor zijn bedrijf is - NH Nieuws / Aart van Eldik

Voor Fred is het niet de eerste tegenslag in een korte tijd. Eerst raakt hij door het coronavirus zijn baan in de evenementensector kwijt. Maar hij blijft positief en begint iets nieuws: Fred Kroket. Al snel weten frituurliefhebbers de enthousiaste Zaankanter te vinden, maar dan slaat de volgende onzekerheid toe.

Geen stroom meer

Hij moet zijn tijdelijke plek afstaan aan parkeerplaatsen voor vrachtwagens en een andere fastfoodketen ligt mogelijk op de loer. Fred heeft veel vragen en ondanks dat de gemeente zegt dat de nieuwe plek nog niet vergeven is, starten klanten een petitie. Die wordt meer dan 3.000 keer ondertekend.

Om Fred te helpen wordt zijn contract verlengd tot mei 2022. Of hij definitief in Westzaan kan blijven is nog niet bekend. De ondernemer blijft zijn schouders eronder zetten, maar dan komt een paar weken geleden het nieuws dat het elektriciteitsnet vol zit

Netbeheerder Liander liet eerder weten dat er in ieder geval de komende vier jaar geen nieuwe grootgebruikers bij kunnen in een groot deel van de provincie, omdat het net vrijwel vol zit. Hier moet volgens de provincie snel iets aan gedaan worden.

Lees ook

Gemeente Zaanstad laat weten dat er wordt gekeken of het mogelijk is een collectieve gasturbine te plaatsen die gas omzet in stroom voor meerdere bedrijven. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een tijdelijke gasaansluiting op HoogTij, de plek waar Fred Kroket ook staat. 

"Zij zullen dus op eigen terrein een gasturbine plaatsen die gas omzet in stroom. De productieprocessen zelf draaien op stroom zodat over enkele jaren als Liander haar capaciteitsprobleem heeft opgelost, de bedrijven niet hun hele productieproces weer moeten aanpassen.

Knelpunten oplossen

Het is denkbaar deze individuele gasturbines uiteindelijk onderdeel worden van een collectief systeem. Deze opgave wordt momenteel in samenspraak tussen de gemeente, vestigers, adviseurs en Liander uitgewerkt."

Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en Energie van de provincie Noord-Holland geeft aan dat de provincie haar best doet om de knelpunten op de lossen. Provincie Noord-Holland roept Den Haag op om de wet- en regelgeving rondom de uitbreiding van het elektriciteitsnet te versoepelen en extra geld beschikbaar te stellen.

De onzekere periodes geven Fred lichamelijke klachten: "De spanningen en stress in het lijf. Iedereen die binnenkomt, heeft het erover." Toch blijft de altijd optimistische Fred Kroket hoop houden op een goede afloop: "Het lijkt mij onmogelijk dat er geen stroom is voor Fred Kroket."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]