Ga naar Content

De kinderhersens kraken bij het horen van Westfriese woorden: "Reed? Dat is kont!"

We zagen eerder al dat het met de kennis van het Westfriese dialect wel goed zit bij de jeugd in Midwoud. Maar kennen ze ook de betekenis van sommige Westfriese woorden en gezegdes? 

Wat is prieke? - NH Nieuws

De hersenen van Siem, Rowan, Nina, Noa, Lotte, Benjamin en Lucas werden behoorlijk gekraakt in de bibliotheek van OBS De Koet in Midwoud. Want Westfries horen deze kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud niet dagelijks. Ja, misschien af en toe wat woordjes of kreten als 'ja, denk', 'puur' of 'pittig', bij opa en/of oma, maar verder... 

We beginnen met een makkelijke: 'prieke'. Wat zoveel betekent als morsen of knoeien. Een woord dat in het Westfries veel gebruikt wordt, dus het idee soms ook leeft dat iedereen dit kent. "Morsen", klinkt het een aantal keer vrij gedecideerd. "Dat er iets op mijn shirt komt", zegt Benjamin.

Bingo!

Dan 'm'n biene benne louf', vermoeide benen dus. Ogen schieten van links naar rechts. "Geen idee!", knalt Siem er maar meteen in. Zijn zus Nina, wat voorzichtig: "Mijn benen zijn op, moe." Bingo! En ook Noa weet het. De prijs voor meest creatieve inzending is voor Benjamin. "Met je benen naar binnen lopen."

Dan de laatste, 'an de reed weest'. Oftewel: een rondje gereden. "Ik weet wel weest, dat is geweest", zegt Lucas. En wat reed is, denkt Noa wel te weten. "Kont!"

De week van de Westfriese taal

In de week van de Westfriese taal besteedt NH Nieuws/WEEFF veel aandacht aan het dialect in West-Friesland. De taal is een stuk van de identiteit van de regio, maar staat ook onder druk. Is er toekomst voor het Westfries, wie spreken het nog en wat zien we er nog van terug in het straatbeeld? 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]