Hoofdverdachte in de Mallorca-zaak, Sanil B., blijft ontkennen iets met de dood van Carlo Heuvelman te maken te hebben. Vanmorgen hielden zijn advocaten hun pleidooi als reactie op de strafeis van het OM van 10 jaar. Ze willen dat B. wordt vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van de 27-jarige man vorig jaar zomer tijdens een uitgaansavond op het Spaanse eiland Mallorca.
Bij het horen van de strafeis eergisteren wilde B. als enige hoofdverdachte reageren. Toen zei hij zich kapot te zijn geschrokken door de hoogte van de eis. De uitleg van de officier van justitie hing volgens de 20-jarige Hilversummer van aannames aan elkaar, maar dieper wilde hij er toen niet op ingaan. Hij liet dat verder aan zijn advocaten Peter Plasman en Anka Knol.
Plasman begint zijn pleidooi met kritiek op het Openbaar Ministerie en hij kondigt al snel aan dat hij om vrijspraak van B. zal vragen voor de doodslag van Carlo Heuvelman. Daarna duiken hij en zijn collega dieper in de materie.
Bewijsstukken
Zo vinden de advocaten dat het OM 'ontlastende getuigenverklaringen genegeerd heeft.' Volgens Plasman is er 'selectief geshopt' uit de verklaringen en de getuigenissen. Ook corresponderen ze niet met andere bewijsstukken, zoals camerabeelden.
Ook bij het DNA-spoor van Carlo Heuvelman op de linkerschoen van Sanil plaatst advocaat Knol een kritisch punt. Zo zou het gaan om een mengprofiel, met daarin DNA van meerdere mensen. De vraagtekens rond de Mallorcazaak staan volgens de advocaten nog steeds.
Slooprijp bootje
"Elk bewijsmiddel rammelt en niet zo'n beetje ook", eindigt Plasman zijn pleidooi. "Het OM heeft gepoogd hier overheen te stappen door het begrip 'verankering' toe te passen. Door getuigenverklaringen aan andere bewijsmiddelen te verankeren zijn getuigenverklaringen opeens bruikbaar."
Daarna pakt Plasman het woordenboek erbij. "Volgens de Dikke Van Dale betekent 'verankeren' stevig bevestigen, laat ik in de maritieme sfeer blijven. Wat het OM heeft gedaan is het verankering van het ene stuurloze bootje aan het andere slooprijpe bootje. Ze zijn goed aan elkaar verankerd, maar wel op de bodem van de zee."
"Kennelijk heeft de verdediging dit soort retoriek nodig om hun betoog sterker te maken", reageert de officier van justitie op de beeldspraak met de bootjes. Ze laten dan ook weten dat ze zich niet kunnen vinden in het pleidooi van Plasman en Knol.
Rechtvaardigheid
Tijdens de pleidooien van zijn advocaten leest Sanil de tekst mee. Na afloop vraagt de rechter of hij nog wil reageren en ook nu doet hij dat.
"Ik sluit mij volledig aan bij mijn advocaten en vind het jammer dat de officier dit standpunt nog steeds volhoudt", zegt de jonge Hilversummer. "Ik hoop dat rechtvaardigheid zal zegevieren. Als uiteindelijk blijkt dat ik het niet heb gedaan zal ik geen excuses aanvaarden." Hij sluit af met een bedankje richting de rechtbank.
Hoe gaat de Mallorca-zaak verder?
Morgen en overmorgen komen de advocaten van de andere verdachten aan het woord om te reageren op de strafeis. Morgen spreken de advocaten van Lukas O. en Martijn T. Overmorgen is het de beurt aan de advocaten van Stan F. en hoofdverdachte Hein B. De uitspraak van de rechter voor alle Hilversumse verdachten volgt 18 november.
Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]