Ga naar Content

Jurriaan ziet zijn kotter HD27 binnenkort verdwijnen naar de sloop: "Valt zwaar"

Stoppen met de visserij is iets wat visserman in hart en nieren Jurriaan Bakker uit Den Helder niet van plan was, maar het gebeurt toch. Hij laat zich, met nog vele anderen, uitkopen door de saneringsregeling van de overheid. Een pijnlijk besluit, want Bakker ziet hierdoor zijn familiebedrijf in rook opgaan. 

Jurriaan Bakker brengt zijn kotter binnenkort naar de sloop - Foto: NH Nieuws / Kelly Blok

Het zorgt nog steeds voor flink wat slapeloze nachten voor Jurriaan Bakker. Het vissersbloed stroomt van kleins af aan door zijn aderen en is wat hij het liefst doet, maar toch geeft hij zich, met pijn in het hart, gewonnen aan de saneringsregeling van de overheid. Bakker laat zich uitkopen en dat betekent dat zijn kotter HD27 tot het laatste stukje ijzer wordt gesloopt en dat hij zijn vergunningen en quotum inlevert.

Eerder is de kotter HD29 Morgenster, eigendom van zijn neef, al naar de sloop gebracht, en volgende maand wordt dus ook de HD27 Zuiderhaaks gesloopt. "Het familiebedrijf houdt hierdoor op te bestaan", vertelt Jurriaan bedroefd. Maar hij is ook realistisch, want doorgaan betekende voor hem een toekomst in de schulden. "En die strijd ga ik niet meer aan", zegt hij. Zonder overheidssteun is het namelijk volgens hem niet meer te doen en die steun komt er niet.

"Dat is jammer, want dat gebeurt in andere landen wel", legt Jurriaan uit. De enige 'steun' waar Nederlandse vissers op kunnen rekenen is de uitkoopregeling, al ziet Bakker dat niet als steun.

In onderstaande video betreedt Jurriaan Bakker voor een van de laatste keren zijn kotter, voordat het naar de sloop gaat (tekst gaat door onder de video).

Jurriaan Bakker zegt vaarwel tegen de visserij - NH Nieuws

Nieuwe baan

Jurriaan Bakker heeft de afgelopen tijd lang getwijfeld of een nieuwe baan in de visserij goed voor hem zou zijn, maar zijn vrienden hakten voor hem de knoop door: "Die zeiden dat het misschien wel eens goed zou zijn om iets totaal anders te gaan doen", vertelt Jurriaan. En dat advies volgde hij op. Nu heeft Jurriaan normale werktijden en is hij niet steeds tien dagen lang op zee. "Ook wel lekker", zegt hij met een lach.

"Ik kom er ook niet zo vaak meer, want dat brengt veel te veel emotie met zich mee"

jurriaan bakker

Emotioneel

Afscheid nemen van de visserij valt Jurriaan zwaar. Dat komt vooral door de kotter die nog een aantal weken aan de kant ligt en de komende weken gaat worden leeggehaald. "Ik kom er ook niet zo vaak meer, want dat brengt veel te veel emotie met zich mee", aldus Jurriaan.

Naar verwachting zal zijn kotter eind volgende maand richting België zijn laatste tocht varen, want daar wordt hij gesloopt. "Dan hoop ik dat ik het af kan sluiten, maar het wordt nog lastig."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]