Ga naar Content

Visserijvloot halveert door saneringsronde, toekomst van Helderse visafslag onzeker

Twaalf à dertien van de in totaal 29 vissersboten die de Kop van Noord-Holland nu telt, gaan gebruikmaken van de saneringsregeling van de overheid. Vooral Texel wordt zwaar getroffen: meer dan de helft van de vissers stopt. Het is nog onzeker wat dit voor gevolgen gaat hebben voor de visafslag in Den Helder.

Foto: NH Nieuws

"Het is droefheid, droefheid, droefheid", zegt directeur Pim Visser van de visafslag Hollands Noorden. Of de visafslag moet sluiten is nog niet duidelijk. "We raken zeker 10 miljoen euro omzet kwijt van de 14 miljoen euro en dat is een flinke klap."

"De vraag is wat de vissers zelf willen met de afslag en wat wij als afslag kunnen bieden." Visser heeft een aantal scenario's klaar liggen. "We kunnen in Den Helder aanlandpunt blijven en dat de vis naar de afslag in Den Oever gaat of de vis toch nog in Den Helder sorteren en het via het internet-veilen verkopen. Of we gooien alles dicht in Den Helder en we zetten alles over naar IJmuiden. We reinigen in Den Helder ook de kratten, maar of dat betaalbaar blijft met de stijgende energieprijzen is ook maar de vraag."

De afslag gaat de komende weken in gesprek met de vissers.

Brexit

Het zijn niet alleen de energieprijzen en milieueisen waar de vissers tegenaan lopen. Door de Brexit kunnen de Engelsen zelf bepalen dat Nederlandse vissers niet meer welkom zijn. Ook de Noren willen geen Nederlandse vissers meer in hun wateren. Door de komst van windmolenparken raken vissers ook veel gebieden kwijt.

"Jonge vissers zijn het, waren begin dit jaar nog vol goede moed en hadden nog van alles gewild"

pim visser, directeur visafslag hollands noorden

In Den Helder verdwijnen vijf van de tien kotters, op Texel blijven er van de zeven nog drie kotters over en in Den Oever stoppen drie of vier van de twaalf kotters. Het gaat vooral om grote schepen. De vier Texelse schepen die door de saneringsregeling op korte termijn worden gesloopt, zijn volgens onze mediapartner Texelse Courant de TX1 (firma Vonk), TX3 (Van der Vis), TX29 (Drijver) en TX94 (Boersen).

"Sinds de puls is verboden, hebben we niks meer verdiend", vertelde Cor Vonk van de TX1 aan de Texelse Courant. "We zijn nog doorgevaren voor de bemanning en met de hoop dat het tij zou keren. Maar die situatie duurt nu al anderhalf jaar en we teren alleen maar verder in."

"Het is een drama", zegt Pim Visser, "Jonge vissers van de TX1 en TX94, dertigers zijn het, waren nog vol goede moed begin dit jaar en hadden nog van alles gewild. Ze hebben dit ook niet aan zien komen."

Windindustrie

Het gebouw van de visafslag in Den Helder is van de coöperatie van vissers zelf. Het ziet ernaar uit dat het deel gaat uitmaken als uitvalsbasis voor de windindustrie op zee.

Mogelijk gaan nog meer vissers gebruikmaken van de saneringsregeling. De inschrijftermijn sluit op 30 november. Landelijk zouden zo'n 50 tot 55 kotters zich hebben aangemeld, zo meldt Visserijnieuws, die meldt van een 'kaalslag' voor de boomkorvloot. Diverse schepen zullen volgende maand aan de kant komen te liggen en worden ontmanteld.

NH Nieuws spreekt vrijdag met een van de vissers die gebruikmaken van de saneringsregeling.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]