Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Ravage na plofkraak bij tabakszaak in Amsterdamse Kinkerstraat

22 september 2022, 06.54 uur · Aangepast 22 september 2022, 10.54 uur
Door AT5 · Foto: Allard Pronk

Een pinautomaat bij de Primera in de Amsterdamse Kinkerstraat is vannacht even na 3.30 uur met een explosief opgeblazen. De winkel heeft veel schade, zo is er een groot deel van de pui naar beneden gekomen. 

De pinautomaat waar de plofkraak op is gepleegd zat aan de buitenkant van het pand. Het was een particuliere pinautomaat die, in tegenstelling tot de Geldmaat, 's nachts wel beschikbaar is.

"We kregen meerdere telefoontjes van buurtbewoners die wakker waren geschrokken van meerdere knallen", vertelt Maaike Smulders van de Amsterdamse politie op NH Radio. Ze laat weten dat het pand waarin de Primera zit flink beschadigd is, maar dat de constructie van het gebouw nog intact is. "De woningen zijn niet ontruimd geweest", vertelt ze. 

In de omgeving van de Kinkerstraat heeft de politie naar de verdachten gezocht, maar ze zijn niet meer aangetroffen. "Het zijn vermoedelijk meerdere daders geweest. Ze vertrokken op een scooter of meerdere scooters, dat is nog onduidelijk." Smulders vertelt dat de omgeving nog afgezet is. "De Explosieven Opruimingsdienst is daar nu om onderzoek te doen."

De plofkraak is op een bijzondere plek, want de straat ligt helemaal open voor werkzaamheden. Ook een deel van de schutting voor de werkzaamheden ligt omver.

Tekst gaat door onder de video.

Plofkraak aan de Kinkerstraat - NH Nieuws

Allard Pronk woont in de buurt van de Primera en werd vannacht wakker van een harde knal. "Kort daarna klonk er een tweede harde en toen keek ik naar buiten, ben ik gaan filmen en toen kwam er een derde", vertelt hij op NH Radio. 

"Het is natuurlijk wel even schrikken", gaat hij verder. "Je hoort het veel de laatste tijd. Om het dan live te zien gebeuren is wel een bijzondere ervaring." In het pand waar Allard woont zit ook een pinautomaat. "De bewoners hadden het er laatst al over dat ze die liever niet meer zouden willen. Het zal hoger op de agenda komen om bij ons in het pand de automaat weg te halen."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]