Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl
V

Plofkraak op de dijk: "Volendammers doen zoiets niet"

1 augustus 2022, 14.48 uur · Aangepast 1 augustus 2022, 16.41 uur · Door Bart van Zutphen

De schepen lagen te klotsen in de haven en zelfs de foto's in het Praathuis vielen van de muur door de klap. Vannacht rond 03.15 uur hoorden getuigen twee harde ontploffingen die de voorgevel van twee winkels aan de dijk verpulverden; een plofkraak. Omstanders menen te weten dat er geen euro werd buitgemaakt. De politie zoekt twee, donker geklede mannen die kort na de explosie op een motorscooter wegscheurden.

Plofkraak aan de dijk schokt Volendam - NH Nieuws

De krakers lijken het gemunt te hebben op een geldautomaat in de toeristenwinkel aan de dijk. Maar volgens omstanders was de automaat zo goed beveiligd dat de daders zonder buit vertrokken met achterlating van een enorme ravage. De schade is zo groot dat het wel even zal duren voor er in de winkel weer toeristen in Volendammer kostuum gefotografeerd kunnen worden. 

Het hele dorp loopt 's morgens uit om de schade te bekijken en het commentaar is niet van de lucht. "Verschrikkelijk", verzucht een man die normaal in het Praathuis, het kleine houten huisje in de haven waar een vaste club oudere heren de dagelijkse gang van zaken bespreekt, zit.

Niet verbaasd

De Volendammer vervolgt: "We zaten erop te wachten hoor. Het is onbeschermd, er staat zelfs geen paaltje." Hij is dus niet verbaasd over de plofkraak van vannacht. Een ander zegt het jammer te vinden dat  de enige voorziening waar toeristen nog contant geld konden halen doelwit van de krakers werd : "Jammer dat zoiets gebeurt aan de dijk."

Quote

"We hebben het honderd keer gezegd, dat ze hier een bommetje komen leggen"

vaste bezoeker van het praathuis

Een andere Volendammer die op zijn hardlooprondje de 'crime scene' toevallig passeert denkt in eerste instantie dat het om baldadigheid gaat. Als hij begrijpt dat het om een plofkraak gaat is zijn reactie snel en zeer beslist: "Dan zijn het geen Volendammers geweest, die doen zoiets niet", is zijn overtuiging.

Racefietser gezocht

Wie de daders wel zijn, is nog niet bekend. De politie heeft nog niemand aangehouden en zegt op zoek te zijn naar twee donker geklede mannen die kort na de explosies wegscheurden op een motorscooter. Ook is de politie op zoek naar een cruciale getuige. Een racefietser met een hoofdlampje die kort voor de kraak in de buurt fietste en mogelijk iets gezien heeft. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]