Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Ook forse schade aan omliggende winkels door plofkraak: "Ruit vijftien meter verder kapot"

26 augustus 2022, 15.05 uur · Aangepast 26 augustus 2022, 15.27 uur · Door Robin Antonisse

De explosie die vannacht bij de plofkraak in Noord afging was zo hard dat niet alleen de juwelier grote schade heeft, maar ook de omliggende winkels. "Dat een ruit vijftien meter verderop kapot kan gaan, dat betekent dat het een heel grote klap is geweest."

De politie werd kort na 03.00 uur vannacht gealarmeerd over de explosie. De ravage bleek groot toen agenten ter plaatse kwamen. "Een enorme knal. De flat waarin ik hier vlakbij woon, die trilde", vertelt een omwonende. "Ik hoorde drie doffe harde knallen", vertelt een ander.

De winkeliers op het plein zijn vanochtend aan het puinruimen. Hoe hard de explosie geweest is, blijkt ook uit de schade van omliggende winkels. Bij de tegenovergelegen supermarkt liggen alle ruiten eruit en ook panden die daarnaast zitten hebben schade. "Daar maak je je gewoon zorgen om. Dat particuliere mensen zo'n bom tot hun beschikking hebben", zegt supermarkteigenaar Salim Akyuz beduusd.

"Dat particuliere mensen zo'n bom tot hun beschikking hebben"

Salim Akyuz, supermarkteigenaar

De juwelier werd afgelopen mei slachtoffer van een gewapende overval. Een jaar eerder was de zaak ook al doelwit van een plofkraak. Volgens Akyuz was de schade toen minder groot. "Toen waren er een paar glazen kapot." Hij zegt alle levensmiddelen weg te gooien die met het glas in aanraking zijn geweest. Hij hoopt snel weer open te kunnen. "De eerstvolgende glaszetter kan pas over vier weken."

De politie heeft de zaak in onderzoek en heeft nog niemand aangehouden. Of er iets is buitgemaakt is volgens de politie nog niet duidelijk.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]