Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Ravage na plofkraak in Osdorp, zesde explosie in Amsterdam deze maand

14 augustus 2022, 09.03 uur · Aangepast 21 augustus 2022, 11.15 uur · Door AT5

Aan de Pieter Calandlaan ter hoogte van het Ecuplein in Amsterdam Nieuw-West is vannacht rond 05.00 uur een plofkraak gepleegd. Omwonenden en buurtbewoners spreken tegenover AT5 van minstens drie keiharde knallen, die tot ver in Osdorp te horen waren. De ravage is flink.

Daarna waren er ook nog een paar kleine knallen te horen. Vooralsnog is niet bekend of de daders buit hebben gemaakt. De politie laat weten dat er vooralsnog niemand is aangehouden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ter plekke, onder meer met een verkenningsrobot. 

Ontruiming

Rond 08.15 uur, ruim drie uur na de eerste knal dus, heeft de politie omwonenden gevraagd om hun woningen te verlaten. De EOD heeft namelijk nog altijd niet het sein veilig gegeven. Onduidelijk is hoe lang de ontruiming gaat duren. 

Toename aantal explosies

Het is alweer de zesde explosie in augustus en de tiende in een maand tijd. Daarbij werden meerdere deuren, ramen en geldautomaten opgeblazen. Panden werden door de knallen flink beschadigd en in sommige gevallen greep burgemeester Halsema in. Het past binnen een trend die de politie begin augustus al signaleerde, namelijk dat het aantal explosies het afgelopen half jaar was toegenomen. 

Plofkraak Osdorp - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]