Ga naar Content

Ab Geldermans heeft nu zijn 'eigen straat' en is er beduusd van: "Dit is prachtig"

Hij wist wat er ging gebeuren en toch was Ab Geldermans er beduusd van. De Beverwijkse oud-wielrenner heeft sinds vanmiddag zijn ‘eigen’ straat: het Ab Geldermanshof

De ras-Beverwijker was tot tranen toe geroerd. "Ik vind het prachtig dat de mensen me op deze manier in het zonnetje zetten. Echt geweldig, dit geeft de burger moed." Hij kan wel een oppepper gebruiken.

Vier maanden geleden brak hij zijn heup. Het herstel verloopt weliswaar redelijk voorspoedig, hij maakt alweer wandelingetjes, maar voor zijn gevoel zou de revalidatie sneller mogen gaan. "Mijn spieren moeten steviger worden. Ik probeer ze zo veel mogelijk te trainen. Zodat we er weer wat vaker op uit kunnen. We lopen graag over het strand van Wijk aan Zee." 

Tekst gaat verder onder de video

Ab Geldermans - NH Nieuws

Ab Geldermans (87) is na Annie Palmen, Rita Hovink, Marco Bakker en kunstenaar Jan van der Schoor de vijfde bekende Beverwijker naar wie een straat wordt vernoemd. Dat die in de nieuwe wijk Binnenduin ligt is extra bijzonder. Het is de plek waar Geldermans is opgegroeid. Zijn vader had er een tuinderij. Jonge Ab moest als kind de handen uit de mouwen steken, terwijl hij liever ging fietsen. Zijn vader verbood hem dat aanvankelijk. Maar moest later erkennen dat de keuze voor de fiets een juiste was geweest.

Geldermans mag voor zijn prestaties op de racefiets dan een eigen straat hebben gekregen; zijn vader heeft een standbeeld in Beverwijk. Het bronzen beeld de Tuinder (ook wel 'de Schoffelaar') op de kruising van de Plesmanweg en de Laan der Nederlanden is gemaakt naar voorbeeld van zijn vader. "Als je goed kijkt, herken je het gezicht van mijn vader er in", zegt Ab. 

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

Ab Geldermans werd Nederlands kampioen, won Luik-Bastenaken-Luik, etappes in grote rondes zoals de Vuelta en de Ronde van Duitsland. Maar het publiek kent hem vooral van de Tour de France. In de editie van 1962 droeg hij een dag de gele trui. Hij maakte in de etappe van Dinard naar Brest deel uit van een kopgroep die zó voortvarend te werk ging, dat de voorsprong bij de finish voor hem voldoende was om het leiderstricot aan te trekken.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Ab Geldermans krijgt de gele trui en eet uit de hand van de rondemiss.

Geldermans heeft een levenlang plezier gehad van de trui (die hij de volgende dag overigens weer moest inleveren). De sportzaak die hij na zijn loopbaan in het centrum van Beverwijk begon, floreerde mede dankzij zijn gele trui, die ingelijst in de winkel hangt. Zijn zoon Ab jr. drijft de zaak alweer enkele decennia, maar de mensen zijn zijn vader niet vergeten.

Nog steeds, vooral ten tijde van de Tour de France, komen er vooral oudere wielerliefhebbers vanuit het hele land bij hem aan de deur voor een praatje en een plaatje. Met zijn 87 is Geldermans de oudste nog levende geletruidrager.

"Te bescheiden als wielrenner? Ach, brutaal zijn zit nu eenmaal niet in mijn karakter"

Ab Geldermans

Geldermans heeft vaak te horen gekregen dat hij te lief was voor de harde wielersport, dat hij het karakter miste om met zijn vuist op tafel te slaan. Al op vrij jonge leeftijd maakte hij zich ondergeschikt aan zijn Franse kopman Jacques Anquetil, vijfvoudig Tourwinnaar.

Waarschijnlijk had de Beverwijker veel meer wedstrijden gewonnen als hij een andere route had bewandeld en bij een andere ploeg kopman was geworden in plaats van altijd maar te knechten voor de Franse legende. "Maar ik zat goed bij Anquetil. Het is nou eenmaal zou gelopen. Misschien had ik wat brutaler moeten zijn en mijn eigen weg moeten gaan. Maar dat zit nu eenmaal niet in mijn karakter. En wees eerlijk: ik heb toch best een mooie carrière gehad?"  

Geldermans over de Tourzege van Jan Janssen: "Ik bleef maar op hem inpraten dat hij niet moest opgeven"

Ook als ploegleider heeft hij furore gemaakt. Ruim tien jaar nadat hij was gestopt als wielrenner, was Ab Geldermans ploegleider van Jan Janssen toen die in 1968 als eerste Nederlander het eindklassement van de Tour de France won. Het beeld waarop ze beiden op de wielerbaan in Bois de Vincennes op de schouders gaan, maakt onderdeel uit van het collectieve Nederlandse sportgeheugen.

Hij heeft te weinig waardering gekregen voor zijn rol als ploegleider in die memorabele Ronde van Frankrijk. In die tijd de Nederlandse ploeg leiden was vanwege de uiteenlopende belangen van de renners een zware opgave. Jan Janssen was namelijk niet onomstreden als kopman.

Zijn ploeggenoten hadden geen geloof in zijn eindoverwinning en vonden bovendien dat ze te karig werden beloond. Enkele renners haakten al voor de start in Vittel af, de meeste anderen stapten onderweg naar Parijs af. Janssen heeft meerdere keren op het punt gestaan op te geven, maar Geldermans sleepte hem er steeds doorheen. "Ik bleef maar op hem inpraten. Uiteindelijk ging hij er in geloven en won hij de Tour", zei Geldermans een halve eeuw na die legendarische 21ste juli 1968.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]