Ga naar Content

Het leven van Ab Geldermans kleurt nog steeds geel

BEVERWIJK Het is 55 jaar geleden dat Ab Geldermans de gele leiderstrui droeg in de Tour de France, maar nog steeds heeft de 82- jarige oud-coureur er plezier van. Hij is de oudste nog levende Nederlander die ooit het geel droeg. Vóór hem was dat overigens iemand bij hem om de hoek, de inmiddels overleden Gerrit Voorting uit Heemskerk.

Geldermans heeft mooie koersen gewonnen in zijn loopbaan. Zo won hij Luik-Bastenaken-Luik, de Vierdaagse van Duinkerke, de Ronde van Duitsland en werd hij Nederlands Kampioen.

Maar het is die dag in de Tour van 1962, de etappe naar Brest, waarin hij geel pakte, en waarover iedereen het nog altijd heeft. De volgende dag raakte hij het geel alweer kwijt omdat hij zich uit de naad moest rijden voor zijn kopman Jacques Anquetil.

Door Geldermans' beulwerk in die rit verloor Anquetil minder tijd op zijn ontsnapte concurrenten dan hij zonder zijn meesterknecht zou hebben gedaan. Het was de derde Tour die Anquetil won aan de hand van de Beverwijker. Daarna zou de Fransman er nog twee winnen en weer speelde Geldermans daar een belangrijke rol in.

Bescheiden
De Beverwijker kon zich gemakkelijk ondergeschikt maken. Het was een kwaliteit van hem die Anquetil goed van pas kwam. Er wordt vaak gezegd dat Geldermans, die in 1962 vijfde werd in het eindklassement, de Tour had kunnen winnen, maar zelf denkt hij van niet. "Ik was daar te bescheiden voor. Misschien was ik te weinig een boefje."

Na zijn loopbaan had Geldermans jarenlang een sportzaak in Beverwijk. Tegenwoordig wordt de zaak gerund door zijn zoon, Ab junior. De oud-kampioen rijdt nog graag een rondje door Beverwijk. Tegenwoordig doet hij dat op de stadsfiets.

Foto: NH Nieuws