Ga naar Content

Statenlid wil extra geld naar wildopvang de Bonte Piet na sluiting vogelasiel Den Helder

Sinds het wegvallen van vogelasiel De Paddestoel in Den Helder is het voor de medewerkers van de Bonte Piet in Midwoud nog drukker. Partij voor de Dieren wil dat de provincie de opvang steunt, door ze een deel van de 100.000 euro te geven, dat al sinds 2019 op de plank ligt. 

Foto: NH Nieuws / Maarten Edelenbosch

De Bonte Piet is inmiddels nog maar de enige wildopvang in de Noordkop. De Helderse opvang De Paddestoel sloot vorige maand namelijk noodgedwongen de deuren, omdat er een tak op het dak was gevallen. Daar kwam asbest bij vrij en dat was de nekslag voor De Paddestoel. Het asiel wachtte al jaren op een nieuw verblijf, maar dat kwam maar niet van de grond. "Hoe erg het ook is, het is klaar", vertelde beheerder Ruth Kraak destijds. 

Tekst gaat verder onder verwijzing.

Lees ook

En daarom worden alle gewonde dieren in de Noordkop nu naar Midwoud gebracht. "Dat betekent dus veel extra drukte voor de regionale dierenambulance, die ver moet rijden. En ook voor wildopvang De Bonte Piet, die het al niet makkelijk had. Het voeden en verzorgen van extra dieren kost geld", vertelt Ines Kostić, statenlid van Partij voor de Dieren in Noord-Holland.

100.000 euro

De Partij voor de Dieren wil daarom dat de provincie bij gaat springen, zodat De Bonte Piet met financiële steun de druk aan kan. En daarnaast wil de partij ook de regionale dierenambulance helpen, mocht dat nodig zijn. Die moet vanuit Den Helder nu een stuk verder rijden naar Midwoud, wat zo'n 45 minuten van elkaar vandaan ligt.

"Noord-Holland heeft sinds 2019 nog zeker 100.000 euro op de plank staan voor wildopvang", aldus Ines Kostić. Volgens haar moet een deel daarvan beschikbaar worden gesteld om de wildopvang in Midwoud te helpen. Haar vragen zullen maandag voorgelegd worden aan de verantwoordelijke gedeputeerde van de provincie. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]