Ga naar Content

175 asielzoekers komende maanden opgevangen op voormalig voetbalveld in Bergen

Het voormalige terrein van oud-voetbalclub BSV Bergen aan de Oudtburghweg wordt op dit moment klaargemaakt voor de opvang van 175 asielzoekers. Dat meldt mediapartner Alkmaar Centraal. De gemeente Bergen biedt dit aan om de opvangproblemen bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel te verminderen. De opvang is voor drie maanden en duurt tot 1 december. "Crisisopvang is natuurlijk niet ideaal, maar we doen wat we kunnen", zegt burgemeester Lars Voskuil.

Harmonielocatie Bergen / BSV-terrein Bergen - Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

De crisisnoodopvang heeft ongeveer de grootte van één voetbalveld. Op een verharde ondergrond worden diverse wintervaste paviljoens geplaatst met afgescheiden slaapruimtes, met elk zes bedden, sanitaire voorzieningen en een centrale ruimte waar de mensen overdag kunnen verblijven.

Bij de paviljoens wordt een deel van de ondergrond verhard, zodat de kinderen daar kunnen spelen en de volwassenen een plek hebben om buiten te zitten. De paviljoens kunnen worden verwarmd.

8 september

De opvanglocatie op de voormalige velden van BSV opent op 8 september. Daarna moet een andere gemeente het estafettestokje weer overnemen, als de problemen in Ter Apel dan nog niet zijn opgelost.

"Er wordt keihard gewerkt om iedereen zo snel mogelijk weer volledig in Ter Apel te kunnen opvangen", vertelde Alet Bouwmeester van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers eerder aan NH Nieuws. "Maar op dit moment kunnen we niet zonder noodopvang."

"We hebben gezamenlijk de morele plicht om mensen die op zoek zijn naar veiligheid bescherming te bieden"

Burgemeester Lars Voskuil

De gemeente Heiloo vindt het belangrijk dat de asielzoekers in Ter Apel goed worden opgevangen en bood daarom als eerste een tijdelijke opvanglocatie aan. Daarna volgde Alkmaar en nu is Bergen aan de beurt.

"De situatie in Ter Apel is nijpend. We hebben gezamenlijk de morele plicht om mensen die op zoek zijn naar veiligheid bescherming te bieden. Crisisnoodopvang is natuurlijk niet ideaal, maar we doen wat we kunnen om het verblijf van de mensen die komen zo goed mogelijk te laten verlopen", zegt burgemeester Lars Voskuil.

'Hartverwarmend'

Hij geeft aan dat de afgelopen periode vele inwoners van Bergen zich op verschillende wijzen hebben ingezet voor vluchtelingen uit Oekraïne. “We vinden dat hartverwarmend en hopen van harte dat deze tijdelijke noodoplossing ook op draagvlak van de Bergense samenleving kan rekenen."

Aanstaande dinsdag om 19.00 uur is er een voorlichtingsbijeenkomst voor raadsleden en omwonenden in het nieuwe multifunctionele centrum De Beeck. Voor een dagbesteding voor de asielzoekers wordt een beroep gedaan op vrijwilligers uit de Bergense samenleving. Die kunnen zich aanmelden via [email protected].

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]