Ga naar Content

Het nieuws van 27 juli: Komst cruiseschip Velsen-Noord nog niet bevestigd door rederij • Kermis Santpoort in aanbouw

Dit is het IJmond nieuwsblog van woensdag 27 juli. Het nieuws van gisteren vind je hier. Tips? Mail ze naar [email protected]

Sluiting blog

Dit was het IJmond nieuwsblog van 27 juli. Een fijne avond en tot morgen.

Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

Nieuwe attractie in Wijk aan Zee: 'tweede leven' voor overblijfselen Engelse zeemijn

Komst alternatief vluchtelingencruiseschip Velsen-Noord nog niet bevestigd door rederij

Tegenstrijdige berichten blijven elkaar opvolgen bij de komst van een cruiseschip voor vluchtelingen in Velsen-Noord. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat 'de contracten met de rederij Tallink Grupp getekend zijn' om duizend asielzoekers op een cruiseschip in Velsen-Noord op te vangen. Een woordvoerder van de rederij Tallink Grupp zegt daarentegen dat het 'nog te vroeg is om erover te praten'.

Dat is om twee redenen opvallend: ten eerste omdat gisteren bekend werd dat de VOB-kade in Velsen-Noord, waar het schip moet komen te liggen, voorlopig nog ongeschikt is om een zeecruiseschip aan te leggen. Misschien is er dus helemaal geen plaats voor een zeecruiseschip. Maar mocht de kade toch geschikt blijken, dan is er in ieder geval een boot vastgelegd, redeneert het COA.

Daarnaast werd een ander cruiseschip, de Victoria I van dezelfde Tallink Grupp, eerder door COA en gemeente gepresenteerd als 'zekerheidje' voor de Velsen-Noordse vluchtelingenovang, maar bleek dat niet waar: twee weken geleden werd duidelijk dat er nog geen contracten waren getekend, en het schip op weg was naar Schotland om daar vluchtelingen op te vangen. 

Een woordvoerder van de Tallink groep zei toen over de Victoria I meerdere keren tegen NH Nieuws 'niets  te kunnen bevestigen tot de inkt op het papier staat'. Uiteindelijk bleek de deal toen dus ook niet door te gaan.

Thomas Jak

Rijstroken A208 afgesloten tot vanmiddag drie uur

In beide richtingen van de A208 zijn vandaag rijstroken afgesloten wegens werkzaamheden. Rijkswaterstaat waarschuwt dat de vertraging voor automobilisten kan oplopen tot een half uur.

Dat zal ookmorgen nog zo zijn: tot en met donderdag wordt er steeds tussen 6 uur 's ochtends en 15 uur 's middags gewerkt aan de vervanging van de verlichting ten zuiden van Velsen. Vrijdag zijn er rijstroken dicht tussen de Velsertunnel en knooppunt Velsen.

De komende tijd zijn er meer werkzaamheden op de A22 en A208, kondigt Rijkswaterstaat aan.

Redactie