Ga naar Content

Bijvangst is meer dan verroest ijzer: 'tweede leven' voor overblijfselen Engelse zeemijn

'Rondje Wijk aan Zee' heeft er een nieuwe attractie bij. Het is loeizwaar en verroest, maar heeft belangrijke historische waarde. Het gaat om de overblijfselen van een Engelse zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog. TenneT stuitte er onlangs op bij het leggen van de kabels, die groene stroom van de windmolens op zee aan land brengen.

De vrijwilligers van 'Rondje Wijk aan Zee', die ook een aantal bunkers in beheer hebben, krijgen wel vaker vangsten uit de Tweede Wereldoorlog om hun toeristisch wandeling interessanter te maken. "Maar dít is wel héél bijzonder", zegt Ton Albers, één van de vrijwilligers.

Het 'stuk roest' dat hij krijgt overhandigd van Richard Koenders van TenneT is de zogeheten 'stoel' van het explosief. Dit onderdeel bleef op de zeebodem achter. Het explosief dat er met een ijzeren kabel aan vastgemaakt was, kwam ter hoogte van de zeespiegel tot ontploffing. 

"Het is voor ons bijvangst"

Richard Koenders, Tennet

Het onderdeel zal binnenkort een bestemming krijgen bij één van de bunkers in de duinen en wordt onderdeel van 'Rondje Wijk aan Zee.' "Het vervoer daar naartoe wordt nog wel een ding, want ze zijn ongelooflijk zwaar. Maar we zijn er heel blij mee", zegt Albers. "Graag gedaan", reageert Koenders. "Het is voor ons bijvangst. We zijn blij dat we jullie er gelukkig mee kunnen maken."

Albers: "Ondanks dat het er niet uitziet,  is het toch weer een extra object waarmee je mensen kunt laten zien wat voor verschrikkelijke wapens er in oorlogen worden gebruikt. Alleen zullen we er wel een bordje met een verklarende tekst bij moeten plaatsen, anders zien de mensen alleen een stuk verroest ijzer." 

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]