Start van hoofdcontent

DEN OEVER

nl

"Het is ondenkbaar dat de vissershaven in Den Oever zal verdwijnen"

15 juli 2022, 20.00 uur · Door Mark Arents

Op een 182 jaar oude vissersboot lijkt de tijd in de haven van Den Oever even stil te staan. Tjeerdo Wieberdink kent het eeuwenoude schip, en daarmee een deel van de historie, van binnen en van buiten. Vanaf eeuwenoude historie filosofeert hij met NH Nieuws over de toekomst van de bedreigde visserij. "Het stinkt hier niet naar vis, maar het is vol met vissermensen."

Tjeerdo Wieberdink in de haven van Den Oever: Den Oever 360 - NH Nieuws

De WR60, zoals het oude Wieringer Skuutje heet, was ooit zelf een vissersboot, maar valt in het niet bij de moderne kotters. "Alleen al het materieel aan boord", legt Tjeerdo uit. "Op dit schip, het oudste nog bestaande vissersschip van Nederland, zat niet eens een lier om netten binnen te halen. En ook geen motor, dus zonder de juiste wind kon je de haven niet binnenkomen, ook niet in de winter."

De ontberingen die schippers op dergelijke Skuutjes hebben doorgebracht, brengen ons vanzelf bij de situatie rondom de vissers in Den Oever nu. Door wet- en regelgeving omtrent stikstof en de extreme brandstofprijzen, lijkt de toekomst voor de visserij op Wieringen steeds onzekerder. "Maar dit blijft een vissershaven, daar ben ik niet zo bang voor."

NH 360° in de haven van Den Oever

NH Nieuws was deze week drie dagen in de haven van Den Oever. Vissers in Noord-Holland vrezen door de aangescherpte stikstofregels voor hun toekomst. Vanuit het gebouw van de stichting Skuut WR60 in Den Oever deden we verslag en belichtten we het mogelijke verdwijnen van de visserij. Vanuit alle kanten: 360 graden.

Dat zegt Tjeerdo met de nodige historische kennis in zijn broekzak. Als bestuurslid van de Stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen weet hij meer van de historische bootjes dan de toenmalig eigenaren. "Wij hebben onderzoek laten doen naar oud hout op dit schip en wij weten nu dat dat hout afkomstig is van een eik die in 1690 is begonnen met groeien."

"Ja, het wordt hier steeds rustiger in de haven, maar we hebben wel alle faciliteiten"

Tjeerdo Wieberdink - Skuutje WR60

Overlopend van kennis over de Wieringer Aakjes (ander type schip) en Skuutjes, ziet Tjeerdo ook wel in dat het nodige is veranderd. "Ja, het wordt hier steeds rustiger in de haven, maar we hebben wel alle faciliteiten voor vissers die ze nodig hebben." Doelend op alle ambacht die zich door de jaren heen om de vissershaven heeft gevestigd.

Toerisme

Vanwege die goede faciliteiten ziet hij de vissershaven dan ook niet snel sluiten, wel veranderen overigens. "Je merkt dat er men meer mikt op toerisme." Daar plaatst hij echter wel een vraagteken bij. "Toeristen kennen Wieringen niet zo heel erg, ze vinden het toch mooier om naar een eiland als Terschelling of Vlieland te gaan."

Die rust vindt Tjeerdo zelf overigens prima. "Ik vind het fijn rustig, maar er zijn mensen die zouden het hier drukker willen zien." Qua verhaal doet Den Oever tevens niet echt onder voor oude vissersdorpen als West-Terschelling, Marken of Volendam. Stiekem heeft het Wieringer dorp volgens deze schipper dan ook meer te bieden dan alleen de vishaven. "Maar zeg het niet te hard", sluit hij af met een lach.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]