Ga naar Content

Hollandse visprijzen door het dak: "Nog nooit zo gestegen als laatste jaar"

Dat de visserij het moeilijk heeft merkt ook Ronald Boersen, mede-eigenaar van vishandel 't Wad in Den Oever. In een jaar tijd betaalt hij bijna het dubbele voor bijvoorbeeld een kilo sliptong. Dat merkt de consument dan weer in de portemonnee: "We prijzen zo de Nederlandse vis uit de markt."

Visprijs schiet door het dak door problemen in de sector - NH Nieuws

Daarmee doelt Ronald op het feit dat hij niet meer de normale marges kan vragen op Nederlandse, ofwel in de Noordzee gevangen door Nederlandse kotters, vis. "Als ik de normale prijs zou berekenen op die inkoopprijs, dan wordt het onbetaalbaar voor de mensen en koopt niemand het meer."

Zijn viszaak ligt vol met voorbeelden: "Een halfjaar geleden schommelde de prijs van sliptong tussen de acht en de tien euro. Nu betaal je tussen de 17 en 19 euro inkoopprijs." Een prijsstijging die deze ondernemer in 28 jaar nog niet heeft gezien. "Dit is nog nooit voorgekomen."

"Ik heb er een klein beetje een hard hoofd in wat betreft de toekomst van de visserij"

Ronald Boersen - Viscentre 't Wad

Een verklaring is er zeker: door de gigantische stijging van brandstofkosten, kost het vissers veel meer om te gaan vissen. "Een kotter die op schol en tong vist is nu zo'n 15.000 euro extra aan brandstofkosten voor een week kwijt", legde directeur van de visafslag al eerder uit aan NH Nieuws. Tot nu toe ontvangen vissers daarvoor nog geen compensatie van de overheid.

Garnalen

Maar ook de prijs voor garnalen uit Den Oever, visserij die minder brandstof vergt, ziet Ronald Boersen stijgen. "Voor kleintjes betaal je nu zeven euro (per kilo, red.) en er zijn periodes dat die drie, vier, vijf euro kosten."

Met deze prijsstijgingen in het achterhoofd en nieuwe regelgeving omtrent stikstof in het vooruitzicht, kijkt Ronald enigzins somber vooruit: "Ik heb er een klein beetje een hard hoofd in wat betreft de toekomst van de visserij. Ik denk dat de visserij compleet op z'n kop gaat."

NH 360° in de haven van Den Oever

NH Nieuws was deze week drie dagen in de haven van Den Oever. Vissers in Noord-Holland vrezen door de aangescherpte stikstofregels voor hun toekomst. Vanuit het gebouw van de stichting Skuut WR60 in Den Oever deden we verslag en belichtten we het mogelijke verdwijnen van de visserij. Vanuit alle kanten: 360 graden.

Zo denkt Ronald bijvoorbeeld dat de boomkorvisserij door regelgeving zal verdwijnen. Bij deze vismethode slepen twee sleepnetten over de bodem van de zee. Veel natuurorganisaties vinden dat de natuur daarmee te veel wordt beschadigd, vissers betwijfelen dat weer. "Binnen afzienbare tijd verdwijnt dat en komen er nog meer maatregelen aan, dat voel je op je klompen aan."

Buitenlandse vis

Dat alles maakt de Nederlandse vis duurder en dus ziet de visondernemer uit Den Oever steeds meer buitenlandse vis in zijn zaak liggen. "De zalm, de kibbeling en de lekkerbek, die komen allemaal al uit het buitenland vandaan. Ik zie dat eigenlijk alleen nog maar toenemen."

Lees ook