Ga naar Content

"Visserij heeft te maken met een giftige cocktail aan problemen"

De noodkreet die de vissers vorige week lieten klinken tijdens het stikstofprotest is voor directeur van de visafslag Pim Visser geen onbekende. Al jaren ziet hij steeds meer problemen op de visserij afkomen, een 'giftige cocktail' noemt hij het zelf. "Je ziet een prachtige sector worstelen."

Pim Visser over de toekomst van de visserij in Den Oever - NH Nieuws

"De visserij heeft te maken met een giftige cocktail van problemen", begint Visser zijn uitleg. "Het pulsverbod, de Brexit, de gesloten visgebieden, de windgebieden en daar komt nu overheen de enorme explosie van brandstofprijzen." Dan is hij nog niet begonnen over de stikstofplannen van het kabinet, waardoor sommige kotters mogelijk geen vergunning zullen krijgen om te vissen in het waddengebied.

"Schepen hebben de keuze om of een nieuwe motor te installeren of een nieuwe katalysator", gaat Visser verder over de stikstofproblematiek. "Ze moeten kunnen aantonen dat ze onder de stikstofnorm blijven. Die katalysator kost zeker 70.000 euro per kotter, dat verdienen ze nooit terug en dat is een grote zorg."

NH 360° in de haven van Den Oever

NH Nieuws is deze week drie dagen in de haven van Den Oever. Vissers in Noord-Holland vrezen door de aangescherpte stikstofregels voor hun toekomst. Vanuit het gebouw van de stichting Skuut WR60 in Den Oever doen we verslag en belichten we het mogelijke verdwijnen van de visserij. Vanuit alle kanten: 360 graden.

Ook Patricia Nagelkerke was in het vissersdorp aanwezig. Zij presenteerde Lunchroom op NH Radio vanuit restaurant Vis van Havenzicht. 

Wil je meepraten? Heb je een bijzondere band met de visserij in onze provincie? Of met de natuur in dit gebied? Kom dan langs op onze tijdelijke redactie (Havenkade 3a in Den Oever) en praat mee. Onze verslaggevers Kelly Blok en Mark Arents openen tot en met donderdag tussen 09.00 uur en 10.30 uur de deuren van hun tijdelijke redactie voor belangstellenden.

"Als jij niet kunt aantonen dat je geen stikstofbijdrage levert, dan krijg je geen vergunning per 1 januari volgend jaar." Visser kijkt nu samen met de kotters naar een manier om samen die kosten te kunnen dragen. "Daar zijn we mee bezig, maar er is nog niks concreets."

"Als de visaanvoer wegvalt dan ontstaat er toch ook voor de visafslag een probleem"

Pim Visser - visafslag Hollands Noorden

Minder kotters betekent voor de visafslagen van Visser in Den Helder en Den Oever automatisch minder vis. "Ik maak me ook zorgen, als de visaanvoer wegvalt dan ontstaat er toch ook voor de visafslag een probleem." In de haven van Den Oever is die teloorgang zichtbaar: "Er liggen daar twee kotters die verkocht zijn aan Engelse vissers, waar de toekomst rooskleuriger is."

Toch is de toekomst voor de hele sector niet geheel 'gitzwart'. "Het ligt er echt aan hoeveel brandstof je verbruikt. Voor de garnalenvisserij in Den Oever is de toekomst onzeker, maar kotters die vissen op schol en tong hebben nog minder zekerheid."

Lees ook