Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

De Schoonheid van de Sport: "Ze ziet eruit als een gouden haan"

11 juli 2022, 17.00 uur · Door Edward Dekker

Paarden die de longen uit hun lijf rennen tijdens een draverij of allerlei onnatuurlijke kunstjes doen tijdens een dressuur. De paardensport is een sport die door de één wordt bestempeld als dierenmishandeling, terwijl de ander geniet van de pure schoonheid van het samenspel tussen mens en dier. Op zoek naar 'De Schoonheid van de Sport' is verslaggever Erik-Jan Brinkman vandaag op de drafbaan in Alkmaar.

De Schoonheid van de Sport - 6 - paardensport - NH Sport/Erik-Jan Brinkman

"Ze ziet eruit als een gouden haan", vertelt Rob de Vlieger terwijl hij op de Duitse merrie Calamintha wijst. De pikeur is ervan overtuigd dat er in de paardenwereld goed voor de dieren wordt gezorgd. "Als je een paard op zijn donder geeft, loopt die ook geen stap harder. Weet je wat ik een stuk erger vind? In Nederland eten heel veel mensen ze op, terwijl wij goed voor ze zorgen."

Quote

"Deze paarden hebben het mooiste leven van alle beesten op de wereld"

Pikeur Tom Kooyman

Pikeur Tom Kooyman is het met hem eens, ook al erkent hij dat het gebruik van de zweep in een finale niet prettig kan overkomen bij het publiek. "Maar deze paarden hebben het mooiste leven van alle beesten op de wereld. Ze krijgen alles wat hun hartje begeert en moeten af en toe een wedstrijdje lopen."

Paardenslager

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren onderschrijft de mening van de beide pikeurs. "Ik kan me niet voorstellen dat de meerheid uit dierenbeulen bestaat die eigenlijk stiekem paardenslager hadden willen worden."

Dit was de zesde en laatste aflevering uit onze serie de Schoonheid van de Sport. Op tv te zien om 17.10 uur en daarna elk half uur in de herhaling. Onder dit artikel kun je de voorgaande afleveringen kijken. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • NH Sport keert zondag 7 augustus terug op NH Radio van 17.00-19.00 uur
  • NH Sport is vanaf maandag 29 augustus weer op tv te zien om 17.10 uur 
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52