Ga naar Content

Zij overleefden het ongeluk in Oudkarspel, maar hun vriend Jesse (20) niet

De twintigers Amber, Rianne, Brian en Jens stonden vandaag voor het eerst oog in oog met de man die in december vorig jaar hun leven voorgoed veranderde. De 28-jarige Danny V. stapte toen met drank op in de auto en reed de groep van achter aan. Hun vriend Jesse Smit (20) overleefde dit niet. "Toen ik hem net zag, raakte ik in paniek. Hij heeft ons allemaal aangereden."

Amber, Rianne, Brian en Jens - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws / Inter Visual Studio

In de rechtbank van Alkmaar is de spanning voelbaar: vrienden, familie, betrokkenen en nabestaanden, maar ook de verdachte en zijn familie zijn aanwezig. De balans wordt opgemaakt over het onderzoek naar dat fatale ongeluk aan de Voorburggracht in Oudkarspel. 

Het is 12 december en Max Verstappen is zojuist wereldkampioen geworden. In café De Heerlijkheid zijn tientallen jongeren uitgelaten. Ook de vrienden Amber, Rianne, Brian, Jens en Jesse. "Het is onze favoriete kroeg", aldus Brian (21). "Op de terugweg zouden we wat lekkers halen en bij iemand AZ-Ajax kijken. En toen, het ging in een flits."

'Wakker op de stoep'

Het fietsende groepje van vijf wordt van achteren aangereden door een donker busje. "Ik kan me herinneren dat ik wakker werd en op de stoep lag met heel veel mensen om me heen. Ik had eigenlijk geen idee wat er was gebeurd", vertelt Amber (21).

Ze heeft een open botbreuk, hechtingen, een hersenschudding en heel veel blauwe plekken. "Ik heb nog erg lang last gehad van mijn voet, maar lichamelijk gaat het steeds beter. Mentaal gaat het niet goed. Er is zoveel verdriet, onbegrip, boosheid. Om het ongeluk, om het overlijden van onze vriend. Hoe heeft iemand zo kunnen zijn?"

"Hoe kan je dronken achter het stuur stappen, ons aanrijden en doorrijden?"

Amber (21)

De man door wie ze worden aangereden, stopt niet. Danny V. uit Noord-Scharwoude rijdt na de crash naar huis, zet de bus in een loods en gaat, zo vertelde de officier van justitie vanmiddag, zonder iets tegen zijn vriendin te vertellen samen met haar een rondje lopen met de hond. Onder de nabestaanden in de zaal klinkt ongeloof. 

Als de politie een paar uur na het ongeluk bij Danny aanbelt, praat hij volgens de agent met dubbele tong en ruikt hij naar alcohol. Uit een test blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat hij vier keer het toegestane promillage in zijn bloed heeft. "Hij informeerde wel meteen hoe het met de slachtoffers ging."

Een dag later verklaart hij op het bureau de kroeg in te zijn gegaan 'en met zijn dronken kop' achter het stuur te zijn gestapt. Hij reed na het ongeluk door uit paniek. "En dat is niet onlogisch, gezien hoeveel drank hij op had en zijn strafrechtelijk verleden", aldus de officier.

Jesse Smit

Een week na het ongeluk overlijdt de 20-jarige Jesse Smit en Langedijk is kapot van verdriet. "We hebben bijna geen tijd gehad om te rouwen", zegt vader John Smit daar vandaag over. "We hebben een hoveniersbedrijf, dus we kunnen ook niet zeggen: we gooien de boel stil. Maar ook deze rechtszaak helpt niet. Het wordt elke keer opgerakeld."

Binnen in de rechtszaal laat John dan ook een paar keer van zich horen. "Wat een bullshit!" roept hij, als de advocaat van Danny V. Mayke Goris een verzoek doet aan de rechtbank om haar cliënt te laten onderzoeken op een trauma, waardoor hij mogelijk aan geheugenverlies lijdt. Ook deed zijn raadsvrouw een verzoek voor een nieuw onderzoek van het alcoholpromillage in het bloed.

Danny V. sprak zelf ook nog: "Ik vind het heel lastig om in woorden uit te drukken. Als ik kijk wat voor impact het heeft op mijn leven, kan ik me niet voorstellen hoe erg het moet zijn voor de slachtoffers en nabestaanden. Ik hoop dat ze me op een dag in de ogen kunnen aankijken, maar ik begrijp het ook als dat niet kan."

"De rechtbank heeft haar woord gedaan. En dat is voor ons positief"

Brian (21)

Buiten staan 'de overlevers' Rianne, Brian Jens en Amber na te praten. "Ik zag hem net voor het eerst", doelend op Danny, "Het was zo heftig en raar om zo iemand in levenden lijve te zien. Heftig", aldus Amber, die studeert om biomedisch analist te worden.

"Het doet me goed dat hij zoveel spijt heeft. Maar aan de andere kant weet ik niet wat ik moet geloven. Het kwam inhoudsloos over. Hoe kan je dronken achter het stuur stappen, ons aanrijden en doorrijden?"

Op de 21-jarige Rianne had het ongeluk op 12 december zoveel impact dat ze tijdelijk stopte met haar studie creative business. "Ik moet alleen nog een scriptie schrijven, maar dat ging even niet. Na de zomer hoop ik daaraan te beginnen."

Tekst gaat door onder de foto. 

Amber, Rianne, Brian en Jens - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

En ook Jens (bijna 21) was er na het ongeluk heel slecht aan toe en kampt nu nog met een zere knie. "Vermoedelijk een scheur in mijn meniscus", vertelt hij. Wel is 'ie lekker bezig met een studie commerciële economie en een bijbaan als huiskamerassistent in een zorginstelling in Egmond aan Zee. 

En tot slot kan je als je auto wat mankeert terecht bij Brian (21), met net een diploma automonteur op zak. Hij is tevreden over hoe de zitting ging vandaag. "Ik vond het goed gaan. De rechtbank heeft haar woord gedaan. En dat is voor ons positief." 

De rechter wees de verzoeken van de advocaat van Danny V. (28) af. Ook is hij zijn rijbewijs nog minimaal zes maanden kwijt. Het politieonderzoek is inmiddels wel helemaal afgerond en het is nu wachten op aanvullende slachtoffer- en letselverklaringen. Een datum voor een inhoudelijke zitting is nog niet bekend.

Lees ook