Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Honderden bij protestactie Schiphol: "Veelvliegers die klimaat kapot vliegen bereiken"

14 mei 2022, 17.24 uur · Door Doron Sajet

Op Schiphol en vijf andere Nederlandse luchthavens is vandaag actiegevoerd tegen de overlast en vervuiling van het vliegverkeer. Honderden omwonenden en activisten protesteerden op het Jan Dellaertplein voor Schiphol Plaza, terwijl in de vertrekhal opnieuw tienduizenden vakantiegangers lang in de rij stonden voor hun vluchten. De organisatie wil naast de politiek en luchtvaartsector ook die groep bereiken.

Actie voor krimp van de luchtvaart op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

De manifestatie 'Krimp de luchtvaart' werd behalve op Schiphol tegelijkertijd ook op Rotterdam-The Hague Airport, Eindhoven Airport, Groningen Airport Eelde, Maastricht-Aachen Airport en Lelystad Airport gehouden. Wat betreft de actievoerders kunnen Rotterdam, Groningen en Maastricht voorgoed dicht en wordt vakantieluchthaven Lelystad nooit geopend. Schiphol zou honderdduizenden vluchten moeten inleveren.

Tij keren

Op het plein voor Schiphol Plaza werd gesproken, gezongen en een stilteprotest van 5 minuten gehouden. De stilte begon om 12.05 uur, om symbolisch duidelijk te maken dat niet meer vijf voor twaalf is, maar eigenlijk al te laat om het tij van de opwarming van de aarde te keren. De actievoerders hebben ook een boodschap aan de politiek, de luchtvaartsector en de duizenden reizigers die elke dag de lange rijen van Schiphol trotseren.

Het artikel gaat verder onder de video.

Actie voor krimp van de luchtvaart op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Initiatiefnemer Cor Mastwijk is namelijk niet onder de indruk van de lange rijen op Schiphol en gelooft ook niet dat zijn medestanders die voor krimp van de luchtvaart zijn in de minderheid zijn. "Het lijkt een heel grote groep als zo op Schiphol staan", zegt Mastwijk. "Maar die andere miljoenen mensen in Nederland die vliegen niet."

"Het is maar een heel kleine groep veelvliegers die eigenlijk het klimaat kapot vliegt. Als we die mensen ook nog een beetje kunnen bereiken, dan denk ik dat het prima is", aldus Mastwijk.

Kabinet houdt vast aan groei

Dit jaar hakt minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de knoop door over de toekomst van Schiphol. Vooralsnog wil het kabinet vasthouden aan de luchtvaartnota 2020-2050, waarin staat dat Schiphol meer groei kan verdienen, mits de overlast afneemt.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]