Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Meivakantie voorbij, maar voorlopig nog dagelijkse chaos op Schiphol

13 mei 2022, 07.00 uur · Door Doron Sajet

Een week na het einde van de meivakantie is het nog steeds iedere dag heel druk op Schiphol. De luchthaven verwacht tot aan de zomer passagiersaantallen die vergelijkbaar zijn met in de meivakantie. Drie uur in de rij staan voor het inchecken en de beveiligingscontrole zullen de komende maanden geen uitzondering zijn.

Nog elke dag begint de rij buiten, ver voor de vertrekhal (foto van 12 mei 2022, 19.00 uur) - Foto: NH Nieuws

In de meivakantie reisden 2.6 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Vorig jaar waren dat er 500.000. In 2020, het eerste jaar van de coronacrisis, vlogen slechts 90.000 reizigers in de periode van de meivakantie via Schiphol. In het jaar voor de crisis waren dat er 3.3 miljoen.

Zomerchaos

Er is nog altijd veel te weinig personeel bij de incheckbalies, beveiliging en afhandeling van de vluchten, waardoor er nu nog steeds lange rijen met wachtende reizigers ontstaan. De meivakantie is al bijna een week achter de rug, maar de dagelijkse drukte zal naar verwachting nog zeker tot aan de zomervakantie aanhouden. Het is bovendien nog maar de vraag of het Schiphol lukt om genoeg nieuw personeel te werven om een zomerchaos te voorkomen.

Een reiziger stuurde de redactie van NH Nieuws foto's van tergend lange wachtrijen voor de beveiliging. Het artikel gaat verder onder de foto's.

Ook gisteravond was het afzien voor reizigers op Schiphol. Een passagier van de avondvlucht van Norwegian Air naar Oslo (naam bekend bij redactie) meldde een wachttijd van maar liefst 3.5 uur vanaf het inchecken tot het instappen. Volgens de reiziger was er in Vertrekhal 1 rond 21.45 uur ook maar één beveiligingspunt geopend.

Vertraging

De vlucht liep een uur vertraging op, mede omdat bagagepersoneel eerst de opdracht kreeg om de koffers van de laatkomers uit het vliegtuig te halen, maar later alsnog terug in het vliegtuig te laden.

Als het Schiphol niet lukt om voor de zomervakantie voldoende nieuwe medewerkers aan te trekken, wil het bedrijf luchtvaartmaatschappijen vragen om minder tickets te verkopen en vluchten te schrappen. Vooralsnog lijkt de kans klein dat maatschappijen daarmee akkoord gaan.

Op Schiphol vertrekken en landen er momenteel zo'n 1.275 vluchten per dag, bijna net zoveel als voor de coronacrisis. Toen lag dat gemiddelde op zo'n 1.400 vluchten per dag.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]