Ga naar Content

Tradities 'fuseren' en verbinden: "Maakt het leven kleurrijker"

Een dagje 'meevasten' met je islamitische collega en steeds meer mensen die Keti Koti vieren: tradities zorgen niet alleen voor onderlinge verbondenheid, maar kunnen ook verschillende culturen of groepen mensen met elkaar verbinden.  

Foto:

Nederlanders hechten waarde aan geschiedenis via nationale herdenkingen, feestdagen, tradities en gewoonten, zo blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau twee jaar geleden deed naar de Nederlandse identiteit. Bovendien zorgen tradities er volgens traditiedeskundige Ineke Strouken voor dat we geworteld zijn in de samenleving.

Maar intussen lijken verschillende tradities ook een beetje te 'fuseren'. Zo plaatste de islamitische acteur Nasrdin Dchar een aantal jaar geleden een foto op Instagram naast de kerstboom in zijn huis met de tekst 'I love Christmas'.

De acteur vertelde destijds aan het AD dat hij zich moslim voelt, maar ook 'liefde voor de kerstperiode' heeft. "Ik neem al jaren een kerstboom. Want voor mij staat het los van religie."

Teken van integratie

De Turks-Nederlandse publicist Enis Odaci als Said Bouharrou, vicevoorzitter van de Raad Van Marokkaanse Moskeeën, vertelde aan de krant dat steeds meer moslims in Nederland een kerstboom neerzetten.

"Niet alle moslims zullen behoefte hebben om iets aan kerst te doen, maar het is een misvatting dat de kerstboom een religieus symbool is. Hij staat voor gezelligheid, en het is een teken van integratie als moslims hem in de huiskamer hebben staan." 

Een dagje vasten

Andersom lijken islamitische tradities ook niet-gelovige Nederlanders te bereiken. Nu de ramadan is begonnen, vasten steeds vaker collega's van moslims 'een dagje mee'. 

Zo ook bij het Haarlemse pokébowl-restaurant Malu. "Een derde van de mensen doet mee", zegt medewerker Max Witteman tegen de NOS. "De meesten zeggen een dagje mee te doen, een ander wil het langer proberen." 

Witteman deed een aantal jaren geleden zelf ook mee. "Wat ik toen het lastigst vond, was het feit dat ik niet mocht roken. Daar had ik heel veel moeite mee. Maar het pakte wel goed uit, want ik ben toen daarna een tijdje gestopt met roken."

Volgens Abdelaziz Aouragh, marketeer gericht op moslims, vasten steeds meer mensen door de  populariteit van intermittent fasting, oftewel: het vastendieet.

"De overtuiging dat dit een bepaald gezondheidsvoordeel heeft, maakt dat de brug om de ramadan te ervaren, kleiner wordt. Dan leg ik uit: de ramadan is meer dan vasten, het gaat over je karakter verbeteren en dankbaar zijn."

Keti Koti

De Surinaamse feestdag Keti Koti wordt eveneens door steeds meer mensen gevierd. In de jaren 60 werd het feest over de afschaffing van de slavernij alleen nog in Suriname gevierd, nu hebben zowel Amsterdam als Rotterdam een slavernijmonument, wordt de viering live uitgezonden op tv. 

Bovendien riep het stadsbestuur van Alkmaar vorig jaar de Tweede Kamer op om het feest te verheffen tot nationale feestdag. "Alkmaar staat jaarlijks stil bij Keti Koti. Toch constateert het college dat er ondanks de nationale herdenking nog een hoop valt te verbeteren rond onze gedeelde geschiedenis en het bewustzijn van de impact van het slavernijverleden", liet de gemeente destijds weten in een persbericht.

"Nieuw is dat mensen tegenwoordig zelf de tradities en rituelen kiezen"

traditiedeskundige Ineke Strouken

Volgens traditiedeskundige Strouken is het logisch dat we tradities overnemen van in ons land wonende migrantengroepen. "Want rituelen geven betekenis aan momenten in het leven die niet ongemerkt voorbij mogen gaan. Ze helpen ons om met moeilijke en belangrijke momenten om te gaan. Nieuw is dat mensen tegenwoordig zelf de tradities en rituelen kiezen, die ze bij zichzelf vinden passen. Ze nemen deze niet meer klakkeloos over van de vorige generaties." 

Kleurrijker en spannender

Om goed te kunnen functioneren in de samenleving hebben we volgens Strouken basiskennis nodig over onszelf en de mensen waarmee we samenwonen.

"Om elkaar te begrijpen moeten wij de betekenis van elkaars belangrijkste tradities en rituelen weten. Bovendien is het leuk om meer over tradities te weten. Tradities zijn een beetje te vergelijken met de jus op de stamppot; het maakt het leven kleurrijker en spannender. En als je begrijpt waar de oorsprong ligt van al deze Nederlandse tradities, wordt het samenleven makkelijker."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.