Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Alkmaar roept Tweede Kamer op om Keti Koti te verheffen tot nationale feestdag

19 augustus 2021, 12.06 uur · Aangepast 19 augustus 2021, 17.30 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

Het stadsbestuur van Alkmaar heeft de Tweede Kamer vandaag opgeroepen om 1 juli - de dag waarop tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht - tot een erkende nationale feestdag te maken. Hiermee sluit Alkmaar zich aan bij Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, die deze oproep eerder al deden.  

NH Nieuws / Lara Snel

"Alkmaar staat jaarlijks stil bij Keti Koti. Toch constateert het college dat er ondanks de nationale herdenking nog een hoop valt te verbeteren rond onze gedeelde geschiedenis en het bewustzijn van de impact van het slavernijverleden", laat de gemeente weten in een persbericht. "Daarom roept het college van burgemeester en wethouders de Tweede Kamer op om een duidelijk signaal af te geven en 1 juli tot een nationale feest- en herdenkdag te maken voor het slavernijverleden van Nederland."

Niet automatisch een vrije dag

Het college benadrukt dat het vastleggen van 1 juli als nationale feestdag niet betekent dat alle werknemers daarmee een extra vrije dag krijgen: "De vrije dagen rondom feestdagen worden in de cao's tussen werkgevers en werknemers georganiseerd."

'Inktzwarte bladzijden'

Volgens wethouder Paul Verbruggen moet er 'bewuster en gebalanceerder' met het Nederlandse verleden worden omgegaan, omdat het 'niet alleen kan gaan over positieve hoogtepunten'.

"De pracht en praal van de Gouden Eeuw kennen we allemaal, maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de inktzwarte bladzijden van het slavernijverleden die daar ook aan kleven. Om de balans te verbeteren zou het onze maatschappij goed doen om 1 juli een nationale feest- en herdenkdag te maken", aldus Verbruggen.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]