Ga naar Content

Weesp voor laatste dag op eigen benen, gemeente vanaf morgen bij Amsterdam

De gemeente Weesp is vandaag voor het laatst een eigen gemeente. Het markante stadje aan de Vecht hoort vanaf morgen bij de gemeente Amsterdam en past daarmee in een lange traditie van gemeenten die door de hoofdstad zijn opgeslokt. 

Foto: Gemeente Weesp

De gemeente Amsterdam is in het verleden al meermaals flink groter geworden. Zo werden in 1877 en 1896 delen van omliggende gemeenten bij de stad gevoegd. Maar de grootste uitbreiding was in 1921. Toen werd de stad vier keer zo groot, doordat Amsterdam fuseerde met Buiksloot, Nieuwendam, Ransdorp, Watergraafsmeer en Sloten.

Ook werden er nog delen van de gemeenten Westzaan, Zaandam, Oostzaan, Diemen, Ouder-Amstel en Nieuwer-Amstel en een gedeelte van het open IJ en de Zuiderzee, toegevoegd aan de stad, zo schrijft Stichting Ons Amsterdam

Amsterdam kreeg er destijds in een klap 36.000 inwoners bij, maar om de mensen ging het niet. Het was de stad vooral te doen om de grond.

Tekst gaat verder onder de kaart

In 1966 kwam Kadoelen (tot die tijd onderdeel van de gemeente Landsmeer) bij Amsterdam en stond de gemeente Oostzaan een deel af aan de stad. Ook werd de gemeente Weesperkarspel geheel bij Amsterdam getrokken. 

In 1970 kwam een gedeelte van de Houtrakpolder bij Amsterdam, zodat de haven uitgebreid kon worden en 1977 nog een deel, waaronder Ruigoord. Vandaag is daar dus Weesp bijgekomen. 

'Wij zijn geen Amsterdammers'

De gemeente Weesp concludeerde zes jaar geleden dat het te klein was om als zelfstandige gemeente een toekomst te hebben en dat een fusie met een andere gemeente onontkoombaar was. De huwelijkspartner werd dus Amsterdam, op voorspraak van net iets meer dan de helft van de Weesper bevolking.

Maar Amsterdams voelt Weesp zich nog allerminst: "Wij zijn geen Amsterdammers en zullen het ons ook nooit voelen", zei Katinka Hilders van de Weesper CDA-fractie vorig jaar zomer over de fusie van de twee gemeenten.

Weespers vanaf morgen 'Amsterdammers' noemen, is dan ook niet de bedoeling. "Want dat dekt de lading niet. Een Weesper wordt geen Amsterdammer, maar wel een 'inwoner van de gemeente Amsterdam'. Dat zou wat ons betreft veel beter zijn. En als Amsterdam geen afscheid kan nemen van de naam Amsterdammers, spreek ons dan gewoon aan als Amsterdammers en Weespers", zei Hilders destijds.

Groeispurt

Door de samenvoegingen van de twee steden maakt de gemeente Amsterdam opnieuw een groeispurt. Het aantal inwoners springt van 873.000 duizend naar 893.000 duizend. De oppervlakte van de stad groeit van 219 vierkante kilometer naar ruim 243 vierkante kilometer.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]