Ga naar Content

Fusie Amsterdam en Weesp nu écht definitief

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de herindeling van Weesp en Amsterdam. Dit betekent dat Weesp definitief vanaf 24 maart 2022 onderdeel wordt van de gemeente Amsterdam. Weesp wordt een stadsgebied en krijgt een gekozen bestuurscommissie. 

Foto: Stadhuis Weesp

De Weesper bestuurscommissie zal bestaan uit elf gekozen leden. Drie daarvan zullen het dagelijks bestuur vormen. Als stadsgebied zal de bestuurscommissie binnen de kaders van Amsterdam werken, maar wel eigen afwegingen en keuzes maken. 

Door de samenvoegingen van de twee steden maakt de gemeente Amsterdam een groeispurt. Het aantal inwoners springt van 873 duizend naar 893 duizend. De oppervlakte van de stad groeit van 219 vierkante kilometer naar ruim 243 vierkante kilometer.

Groot cadeau

Burgemeester Halsema heet Weesp en al haar inwoners van harte welkom bij de gemeente. "Wij ervaren het in Amsterdam als een heel groot cadeau dat Weesp en de Weespers volgend jaar bij Amsterdam gaan horen."

"Dit besluit betekent een eind aan een eeuwenlange zelfstandigheid van de stad, maar ook een begin van een samenwerking die gebaseerd is op kracht, wederzijds respect en vertrouwen", laat waarnemend burgemeester van Weesp, Bas Jan van Bochove, weten. 

Driemond

De fusie van Amsterdam en Weesp heeft ook invloed op het dorpje Driemond. Het dorp ligt tussen Zuidoost en Weesp in en heeft 1600 inwoners. Driemond maakt nu nog onderdeel uit van stadsdeel Zuidoost, maar gaat op verzoek van de dorpsraad worden toegevoegd aan het stadsgebied Weesp. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]