Ga naar Content

Alleen de koning kan de fusie van Weesp met Amsterdam nog tegenhouden

Het moet raar lopen wil Weesp volgend jaar maart niet fuseren met de gemeente Amsterdam. Nadat eerder de Tweede Kamer al akkoord ging met het samengaan van de twee steden, heeft vandaag ook de Eerste Kamer een klap gegeven op het wetsvoorstel. Alleen de koning moet nog zijn handtekening onder het plan zetten. 

Foto: Adobe Stock

Weesp en Amsterdam werken al een paar jaar aan een gezamenlijke toekomst. Drie jaar geleden stemde een kleine meerderheid van de Weespers voor een fusie met Amsterdam boven een fusie met buurgemeente Gooise Meren. De gemeenteraad van Weesp nam dat vervolgens over. 

Daar ging twee jaar eerder een zogeheten bestuurskrachtonderzoek aan vooraf. Daaruit concludeerde Weesp dat een zelfstandige toekomst geen optie was. De enige oplossing was een fusie met een andere gemeente. Dat werd dus Amsterdam, dat Weesp vervolgens met open armen ontving. 

De afgelopen jaren is er flink onderhandeld over hoe die fusie van Weesp met Amsterdam dan precies uit moet gaan zien. Weesp wilde zelf graag zeggenschap houden over wat er in de eigen stad gebeurt. De stad heeft daar met succes over onderhandeld: Weesp krijgt straks na de fusie een bestuurscommissie met een eigen budget, een soort gemeenteraad in het klein, die elke vier jaar wordt gekozen. Deze bestuurscommissie bepaalt zelf wat er in Weesp gebeurd, onder toeziend oog van het grote Amsterdam. 

Lees ook

Weesp fuseerde twee jaar geleden al 'ambtelijk' met elkaar, wat zoveel betekent als dat de ambtenarenapparaten van de twee gemeenten werden samengevoegd. Zo werden veel gemeentelijke zaken voor Weesp bijvoorbeeld al door Amsterdamse ambtenaren geregeld. 

Volgende stap

Nu de Tweede Kamer en de Eerste Kamer akkoord zijn met de fusie, kan alleen de koning de fusie van Weesp en Amsterdam nog tegenhouden. De bekrachtiging van het wetsvoorstel door de koning is echter een formaliteit. 

De behandeling van het fusievoorstel door de Eerste Kamer was een week geleden snel geregeld. Er bleek veel draagvlak onder de Kamerleden voor de fusie, vooral omdat deze 'van onderaf' tot stand gekomen is. Weesp concludeerde zelf dat het moest fuseren en zocht zelf toenadering tot Amsterdam.

De stemming door de Eerste Kamer leverde vandaag dan ook geen verrassingen op. Alleen de PVV probeerde de rest van de kamer nog te bewegen om ook een referendum onder Amsterdammers uit te zetten over de fusie met Weesp. Die hebben immers nooit hun mening mogen geven over de fusie. Het voorstel van de PVV werd door een meerderheid weggestemd. 

Fusiedatum

Weesp en Amsterdam fuseren per 24 maart 2022, een week na de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is later dan gebruikelijk. Normaal gesproken fuseren gemeente per 1 januari. Weesp en Amsterdam hebben er samen voor gekozen pas later te fuseren.

Dat heeft te maken met het feit dat er normaal gesproken zogeheten 'herindelingsverkiezingen' worden gehouden, eerder dan de normale gemeenteraadsverkiezingen. Dat willen de gemeenten liever niet, omdat er anders weinig aandacht is voor de verkiezingen met een lagere opkomst tot gevolg. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]