Amsterdam

Weesp mag na fusie met Amsterdam zelf blijven bepalen wat er in Weesp gebeurt

11 december 2019, 17.52 uur
Door Sjoerd Stoop · Foto: Adobe Stock

Whatsapp

WEESP - Als Weesp over twee jaar onderdeel wordt van de gemeente Amsterdam, krijgt Weesp een gekozen volksvertegenwoordiging waarmee het zelf mag blijven bepalen wat er in de stad gebeurt. Dat is het resultaat van langdurige onderhandelingen tussen Weesp en Amsterdam over de samenvoeging van de twee gemeenten. 

Weesp en Amsterdam moeten vanaf 2022 één gemeente gaan vormen. Gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar kiezen de Weespers een eigen volksvertegenwoordiging in de vorm van een 'bestuurscommissie', een soort gemeenteraad in het klein. 

Eigen afwegingen en keuzes

De bestuurscommissie kiest op haar beurt weer een dagelijks bestuur dat 'binnen de stedelijke beleidskaders van Amsterdam' haar eigen afwegingen en keuzes kan maken. Weesp krijgt een eigen budget waarmee het de stad zelf kan blijven vormgeven onder de auspiciën van Amsterdam. 

Weesp en Amsterdam onderzoeken ook of Driemond straks samengevoegd kan worden met Weesp. Driemond grenst aan Weesp, maar valt onder gemeente Amsterdam. De Driemonders voelen zich al jaren veel meer verbonden met Weesp dan met Amsterdam. 

Unieke karakter van Weesp

Door Weesp zeggenschap te laten houden over de eigen stad willen Weesp en Amsterdam er voor zorgen dat 'deze veranderingen zo min mogelijk ingrijpen in het leven van de Weespers en dat het unieke karakter van Weesp behouden blijft'

De gemeenteraden van Weesp en Amsterdam moeten nog wel een klap geven op het plan. Dat gebeurt begin volgend jaar. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Whatsapp