Ga naar Content

Lokale partijen grootste winnaars en meer opvallends: zo stemden we in 't Gooi

Net als vier jaar geleden hebben veel Gooise kiezers hun vertrouwen aan lokale partijen gegeven. In 't Gooi is vooral vertrouwen gegeven aan lokale oppositiepartijen. Daar zijn De Lokale Partij in Wijdemeren, het Goois Democratisch Platform in Gooise Meren, Leefbaar Huizen en Democraten Hilversum de meest concrete voorbeelden van. 

Foto: Gemeente Gooise Meren

Voor de gemeenteraadsverkiezingen lieten de nodige mensen op social media weten op een lokale partij te gaan stemmen. Vier jaar terug wonnen de lokalo's al veel terrein. Meerdere 'landelijke' partijen in 't Gooi hebben geprobeerd dit tij te keren door de campagne in te gaan met de mededeling dat ook zij wel degelijk lokaal zijn, maar daar lijkt de kiezer nu dus een andere kijk op te hebben.

Massaal

Vooral in de kleinere gemeenten in 't Gooi is massaal op lokale partijen gestemd. In Laren is dat percentage het hoogst. Maar liefst 56,7 procent van de kiezers in dit Gooise dorp hebben op een lokale partij gestemd. Verdeeld over de zeven gemeenten (Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren) heeft ruim 41 procent van 't Gooi op een lokale partij gestemd. In zes van deze zeven plaatsen is een lokale partij ook de grootste.

Collegepartij Larens Behoud blijft nummer één in Laren (30,1 procent), maar levert ten opzichte van vier jaar geleden wel in (6,8 procent en zakt van zes naar vier zetels). De VVD schoof op naar de tweede plek, terwijl Liberaal Laren meer dan 14 procent van de stemmen kreeg, wat een verlies is van bijna 9 procent. Nieuwkomer Groen Laren mag zich met 12,2 procent en twee zetels dé winnaar van de verkiezingen in Laren noemen.

Negatieve uitschieter

Opvallende trend in dit dorp is dat de VVD hier eveneens won (6,7 procent in de plus). Van oudsher is de Gooi en Vechtstreek toch een VVD-bolwerk, maar de liberalen hebben op Laren na overal moeten inleveren. Huizen is voor hen de meest negatieve uitschieter met 6,1 procent minder steun van de kiezer, al blijft de VVD hier nog net de grootste partij.

In Blaricum stemde 52 procent op een lokale partij. Verreweg de meeste stemmen zijn naar collegepartij Hart voor Blaricum gegaan. De lokale partij heeft 40,7 procent - bijna 17 procent meer dan in 2018 - van de stemmen gekregen. Daarmee bezet zij straks zes van de dertien zetels. De Blaricumse Partij haalde 11,3 procent van de stemmen. Dat is een verlies van bijna 7 procent.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Sjoerd Hilarius / NH Nieuws

Duidelijke voorkeur

In Wijdemeren ging net niet de helft van de stemmen naar een lokale partij (48,3 procent). Ook hier hebben de kiezers een duidelijke voorkeur voor één partij. De Lokale Partij verdubbelt: van vier naar acht zetels en sleepte 36 procent van de stemmen binnen. Dorpsbelangen blijft de derde partij in de fusiegemeente, na het CDA, en kreeg 12,3 procent (-4,3 procent).

In Hilversum is relatief gezien het minst op een lokale partij gestemd. Alles bij elkaar opgeteld, heeft iets meer dan 28 procent van de Hilversummers op een lokalo gestemd. Nieuwkomer Democraten Hilversum springt hier het meest in het oog. De bijna 7 procent lijkt meteen goed voor twee zetels. Collegepartij Hart voor Hilversum (18,4 procent) blijft de grootste in de mediastad, maar verloor percentagegewijs wel (-2,5 procent).

Einde raadsoefening

De Hilversumse kiezer heeft bewust voor deze twee lokale partijen gekozen, want voor nieuwe partij Hilversums Lokaal Belang is er geen ruimte (1,6 procent) en na bijna dertig jaar is het einde oefening in de Hilversumse raad voor Leefbaar Hilversum (1,3 procent).

In Gooise Meren is dezelfde trend waarneembaar. De lokale partij die de afgelopen vier jaar bestuurlijke verantwoordelijkheid heeft gedragen blijft nagenoeg gelijk. Collegepartij Hart voor Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg (HvBNM) wint bijna een procent maar is de vierde partij.

Tekst gaat door onder de foto.

Jelmer Kruijt van het Goois Democratisch Plaform uit Gooise Meren - Foto: Goois Democratisch Platform

Formatiegesprekken

Grote winnaar is Goois Democratisch Platform (GDP). De huidige oppositiepartij mag naar aller waarschijnlijkheid de formatiegesprekken gaan leiden als de grootste van Gooise Meren. Dik 20 procent van de inwoners maakte een GDP-vakje rood. Dat is 7,5 procent meer dan vier jaar geleden. Dat betekent drie zetels meer en daardoor heeft GDP er nu zeven. In totaal stemde bijna 38 procent van Gooise Meren op een 'lokalo'. Daarvan ging 3,8 procent naar de nieuwe partij PLEK (Partij voor Leefomgeving en Klimaat). 

Ruim 30 procent van de Huizers stemde lokaal. Leefbaar Huizen pluste hier flink met 5 procent en gaat nu van drie naar vier zetels. Dorpsbelangen krijgt evenveel stoeltjes in de raadszaal, al bleef het met net geen 13 procent van de stemmen stabiel. Nieuwkomer Transparant Huizen haalde bijna 4 procent en heeft straks één vertegenwoordiger in de raad.

In Eemnes is er na de verkiezingen nauwelijks iets veranderd. Van de vijf partijen is Dorpsbelang de enige lokale partij. Ruim 35 procent van de Eemnessers stemde op deze partij. Dat is wel 5 procent minder dan in 2018, maar is nog altijd goed voor vijf zetels. Winst in aantal stemmen, waarschijnlijk niet in zetels, is hier voor het CDA en de PvdA.

Bekijk hier alle uitslagen van jouw gemeente

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]