Start van hoofdcontent

HUIZEN

nl

Ook provincie tekent bezwaar aan tegen omstreden woontoren op grens van Huizen

8 maart 2022, 16.03 uur · Door Sjoerd Stoop

De tegenstand tegen de komst van de woontoren op de grens van Huizen en Naarden neemt nog steeds toe: ook de provincie Noord-Holland gaat bezwaar aantekenen tegen de omstreden woontoren. Dat laat het provinciebestuur weten na Provinciale Staten-vragen van de VVD en de ChristenUnie. 

Links de Huizer Driftweg, uiterst rechts het grondgebied van Gooise Meren waar de woontoren moet komen. In het midden: de bekende 'oorlogsvilla' 't Hooge Nest. - Foto: NH Nieuws / Sjoerd Stoop

Het voornaamste argument van de bezwaarmakers tot nu toe, is dat de bouw van de ongeveer veertig meter hoge woontoren niet voldoet aan het geldende bestemmingsplan. Dat standpunt deelt ook de provincie. "Wij zijn van mening dat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan", klinkt het klip-en-klaar als antwoord op de vragen. 

Daar komt nog eens bovenop dat het geldende bestemmingsplan volgens de provincie op veel vlakken ook geen duidelijkheid geeft over wat er wel en niet mag, zonder dat in de beantwoording met zoveel woorden duidelijk wordt waar het dan precies aan ontbreekt. 

Plan moet aan regels voldoen

Doordat het plan volgens de provincie niet voldoet aan het bestemmingsplan wordt het gezien als 'nieuwe activiteit'. Dat betekent dat het plan weer moet voldoen aan allerlei regels, waaronder aan de strenge natuurregels van Natuurnetwerk Nederland (NNN), waar het natuurgebied onder valt.  

Gedeputeerde Staten kondigen aan bezwaar aan te tekenen tegen het groene licht dat de gemeente Gooise Meren eerder gaf voor het veelbesproken bouwplan door een omgevingsvergunning te verlenen. 

De woontoren zorgt dus al langer voor tegenstand, bekijk hier in één minuut waarom:

Er moet een woontoren komen op de grens van Huizen en Naarden: zo zit het - NH Nieuws

Meer bezwaren

Het te verwachten bezwaar van de provincie Noord-Holland is allesbehalve het eerste. Eerder tekenden onder meer de gemeente Huizen, de buurtbewoners van de Stichting Naardereng en natuurbeschermers als de Vrienden van 't Gooi en de Stichting Behoud Gooise Heide en het Goois Natuurreservaat al bezwaar aan tegen het plan. 

De termijn om bezwaar te maken verloopt deze week. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente Gooise Meren neemt alle bezwaren daarna onder de loep. Vast staat al dat enkele bezwaarmakers al laten weten ook bereid zijn om daarna naar de Raad van State te stappen en alles te doen om het bouwplan tegen te houden.  

Bewoners van de Huizer Driftweg en de natuurbeschermers van de Vrienden van 't Gooi en de stichting Naardereng hebben al veel langer bezwaar tegen de komst van de woontoren. Ze stellen dat het plan niet past in de aangrenzende beschermde natuur en het verpest bovenal hun uitzicht.

Ook zal veel verkeer richting de nieuwe huizen door de buurt komen, waaronder straks het vele bouwverkeer. Daarnaast steekt het ze dat ze pas laat over de plannen hoorden: het viel anderhalf jaar geleden rauw op hun dak. Ook de provincie laat nu weten niet eerder betrokken of benaderd te zijn geweest rond het proces. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]