Ga naar Content

Ornament op Utrechtse Poort in Vesting Naarden gaat er komen

Het heeft maar liefst drie jaar geduurd, maar dit weekend is duidelijk geworden dat het ornament op de Utrechtse Poort van de Vesting Naarden er dit jaar komt. Dit maakte de initiatiefnemers bekend door met een wagentje in kostuum mee te lopen in de carnavalsstoet.

Joop Kruijswijk en Wim Kloosterman met hun carnavalswagen - Foto: Gooisch Democratisch Platform

Drie jaar geleden kwamen Naardernezen Joop Kruijswijk en Wim Kloosterman met het idee om het het vroegere ornament, dat na de Tweede Wereldoorlog verdween, terug te laten zetten op de op de Utrechtse Poort. Deze poort vormt een van de entrees van Naarden-Vesting. "Zonder dit ornament is de poort een mooie vaas zonder bloemen", zegt Kruijswijk. 

Laatste hordes

Wel zijn er nog een paar hordes te nemen, laat coördinator Kees Van Uuden weten. "De gemeente moet de omgevingsvergunning nog goedkeuren", zegt hij. "Maar ik verwacht daar geen problemen mee. We hebben al veel steun." Ook moet de juiste kleur nog worden bepaald. 

De laatste en belangrijkste horde is het laatste beetje aan fonds dat verzameld moet worden. In totaal is er een bedrag van ongeveer vijftigduizend euro nodig, hier zijn de initiatiefnemers vierduizend euro van verwijderd. 

Als dit alles geregeld is, zal kunstenaar Willem Noyons het ornament uiteindelijk gaan maken. "Het is echt een mooi initiatief van een aantal echte Naardernezen die zich verbonden voelen aan de Utrechtse Poort." De mal zal gemaakt worden met was, schuim en hout om daarna af te gieten in brons. De onthulling is gepland op de zaterdag van de Open Monumentendagen, 17 september dit jaar. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]