Ga naar Content

Jonge 'sokgooiers' bij gevangenismuur op heterdaad betrapt: weer smokkelpoging telefoons en drugs

Na de video van de hengelactie in de gevangenis van Zaanstad is opnieuw geprobeerd om telefoons en drugs binnen te smokkelen. Twee drone-pakketten en gevulde sokken werden onderschept door oplettende bewakers. Twee sokgooiers uit Amsterdam (18) en Apeldoorn (20) zijn door de politie gearresteerd. Hieronder een overzicht van drie mislukte smokkelacties. 

Betrapt op camera: deze contrabande haalde het beoogde doel niet - Foto: Dienst Justitiële Inrichtingen

De gevangenis bevestigt de nieuwe smokkelpoging na vragen van NH Nieuws. Er zijn verschillende afdelingen van de megagevangenis ondersteboven gehaald en daarbij zijn telefoons gevonden. De directie strafte twee gedetineerden.

Een drone vliegt in het weekend van 12 februari met een pakketje rond de bajes. De spullen worden gedropt op de binnenplaats, maar voordat gevangenen ze kunnen pakken, merkt de beveiliging de smokkelwaar op.

Het is de tweede onderschepte drone-actie (waarover NH Nieuws publiceerde) dit jaar en voor de gevangenisdirectie de aanleiding een grote spitactie te doen op verschillende afdelingen: alle cellen worden ondersteboven gehaald.

Hoewel de woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen niet in detail treedt over de werkwijze van de spitactie, melden meerdere bronnen dat er speciale drugs- en telefoonhonden aan te pas komen, bedden worden omgekieperd en luchtroosters in cellen worden stuk geknipt. Naar verluidt treft de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid in ieder geval zeven telefoons aan.

Het lijkt er dus op dat er in ieder geval een aantal smokkelacties wél gelukt is. "We hebben geen enkele aanleiding om te denken dat hier personeel bij betrokken is", meldt woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen Jelika Thomas aan NH Nieuws. Twee gevangenen zijn gestraft voor smokkelen.

Trio met gevulde sokken 

En dan een paar dagen later: een smokkel-tactiek waarover we nog niet eerder schreven. Woensdag 16 februari worden door oplettende medewerkers tijdens het luchten mannen op het fietspad bij de bajes gespot, te zien op onderstaande foto. Ze maken gooiende bewegingen.

Smokkelduo gooit sokken over bajesmuur - Foto: Dienst Justitiële Inrichtingen

De politie gaat erop af en twee van de mannen worden op heterdaad betrapt: ze gooiden gevulde sokken over de muur. Hoewel ze er vandoor stuiven, weten agenten de mannen op te pakken, bevestigt ook een politie-woordvoerder aan NH Nieuws. 

Het gaat om een Amsterdammer (18) en een man uit Apeldoorn (20). "Een derde man is staande gehouden, maar hij bleek een taxi-chauffeur te zijn, een snorder, die geen idee had waarvoor hij naar de gevangenis was gereden", aldus de politie. In de sokken zitten telefoons, opladers, oortjes en een simkaart. 

Foto: Dienst Justitiële Inrichtingen

En dan een derde onderschepte smokkelactie afgelopen weekend. Opnieuw vliegt een drone rondom de zuidelijke afdeling van de bajes. Er hangt een pakketje aan met daarin softdrugs en telefoons, klaar om te worden gedropt. Maar beveiligers hebben het door. "Door de continue alertheid van de medewerkers zijn de pakketten onderschept", aldus Thomas van DJI.

Ze vertelt dat elke ochtend alle luchtplaatsen in het Justitieel Complex Zaanstad grondig worden gecontroleerd, net zoals voor, tijdens en na het luchten. "Als medewerkers iets vinden, nemen ze de voorwerpen in beslag. Van de inbeslagname maakt de medewerker een rapport op. Afhankelijk van de vondst wordt de contrabande aan politie overhandigd voor vernietiging."

De afgelopen maanden schreef NH Nieuws over misstanden in de gevangenis van Zaanstad: een oraal bevredigende juriste, ontslagen medewerkers, een overleden gevangene en corona-opstanden. Maar Noord-Holland kent meer justitiële inrichtingen. Heb je tips? Mail dan naar [email protected].

Lees ook