Ga naar Content

Tata Steel onderzoekt aantijgingen over afval in zee dumpen

Tata Steel gaat onderzoeken of bij de levering van steenkool en ijzererts dumpingen in zee plaatsvinden. Gisteren meldde de IJmuider Courant op basis van documenten, drone-beelden en gesprekken met personeelsleden dat duizenden kilo's afval in zee zouden worden gedumpt. 

Tata Steel - Foto: NH Nieuws

Tata Steel noemde het artikel eerder in een reactie speculatief en zegt het geschetste beeld niet te herkennen.

Resten steenkool en ijzererts, van soms een halve meter dik,  die achterblijven op het schip zouden door scheepslieden gedumpt worden in de zee. Volgens de krant betaalt Tata Steel hen contant om dat klusje te klaren. Bemanning van de schepen veegt het afval in zee als ze de haven uit zijn. 

Drone

Er zijn dronebeelden gemaakt waarop te zien is dat er afval op de schepen achterblijft. Vervolgens zagen journalisten dat de bemanning met bezems en kolenschoppen het dek vrijmaakten en de afvalresten over de rand duwden. 

Bekijk hieronder de beelden. De tekst gaat door onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
De leiding van het betreffende bedrijfsonderdeel bij Tata Steel laat vandaag in een persbericht weten dat ze gisteren meteen een extra instructie gegeven hebben aan het personeel waarin de procedures en processen van kool en erts strikt gevolgd moeten worden. "Dat geldt ook voor de interne controle daarop. Tevens wordt bekeken of en waar verbeteringen in het proces nodig zijn", valt er te lezen in het bericht.

Inspectie

De Inspectie Leefomgeving en Transport vertelde tegen de NOS dat de praktijken van Tata niet wenselijk zijn. "Dit mag niet zo gebeuren", zegt een woordvoerder. De inspectie heeft gisteren bij een controle gezien dat er resten op het dek lagen van een schip dat vertrok bij het staalbedrijf.

De inspectie zegt dat normaal gesproken de restanten voor vertrek aan wal moeten worden afgegeven en wil daarop in de toekomst meer gaan controleren.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]