Ga naar Content

Openbaar Ministerie start strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel en Harsco

Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar Tata Steel en Harsco Metals. Onderzocht wordt of de bedrijven zich schuldig maken aan het bewust vervuilen van de lucht, bodem en het oppervlaktewater met gevaarlijke stoffen en daarmee de gezondheid van omwonenden in gevaar brengen. Het onderzoek volgt op de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq namens ruim 1100 mensen en bedrijven. 

Tata Steel - Foto: NH Nieuws

De aangifte werd vorig jaar breed uitgemeten in het nieuws, waarna zich uiteindelijk dus ruim 1100 mensen en bedrijven meldden. Ficq zie het strafrechtelijk onderzoek als 'een erkenning voor al die mensen die al jaren in angst en onzekerheid leven.'

"Een erkenning voor al die mensen die al jaren in angst en onzekerheid levcen"

Advocaat Bénédicte Ficq

Ficq: "Wat ik er zelf van vind, is niet zo belangrijk. Ik reageer in naam van mijn cliënten en die kunnen dit niet anders ervaren dan als een enorme steun. Wat het OM nu doet, doet het niet zo maar. Er wordt een waarheidsvindend proces opgestart naar iets waar zware straffen op staan."      

Ficq zei in een eerder stadium dat het haar niet te doen was om mensen 'achter tralies' te krijgen, maar dat de mensen die aangifte deden graag bevestiging wilden dat wat Tata Steel doet, crimineel zou zijn. 

Aangiftes

Het Openbaar Ministerie meldt dat de aangiftes op 19 mei 2021 in ontvangst werden genomen. Op basis van verschillende documenten die hierna zijn aangevraagd door het OM, is nu besloten een strafrechtelijk onderzoek te openen. In het onderzoek zal ook de rol van de leidinggevenden binnen deze bedrijven worden onderzocht. 

Een team samengesteld uit verschillende instanties gaat Tata Steel nu onderzoeken. De hoofdvraag is of iemand verweten kan worden dat zij met opzet en bewust de openbare gezondheid in gevaar hebben gebracht door gevaarlijke stoffen aan te brengen in de lucht, het oppervlaktewater en de bodem. 

Controles

Tata Steel en Harsco staan onder scherpe controle van de Omgevingsdienst. Daardoor lopen er al twee zaken tegen Harsco, en vier tegen Tata Steel. Een van de vier zaken gaat om de 'zwarte sneeuw' die rondom de metaalverwerker verscheen in februari 2021. 

Tata Steel ziet onderzoek 'met vertrouwen tegemoet' 

Tata Steel zegt in een reactie op de website van het staalbedrijf dat het heeft  'kennis genomen' van het besluit van het OM om onderzoek te doen.

"We hebben het OM toegezegd medewerking te verlenen en zien de resultaten van het onderzoek met vertrouwen tegemoet. We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid voor de omgeving."

Lees ook

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.